(06247) 4-10-33
Parse error in downloaded data

Обережно - ботулізм!

Ботулізм - це специфічне отруєння токсинами клостридій ботулізму, що протікає з важким ураженням центральної нервової системи. Захворювання розвивається після вживання в їжу продуктів, заражених паличкою ботулізму і його токсином. В організм людини ботулінічний токсин потрапляє при вживанні в їжу різних консервів (кабачкова ікра, гриби, компоти, рибні консерви), солоної риби, м'ясних продуктів, шинки, ковбаси. Інкубаційний період хвороби може тривати від кількох годин до одного дня, може доходити до 2-3 діб і навіть до 10 днів. Ботулізм не супроводжується підвищенням температури. Першими симптомами є загальна слабкість, сухість у роті, хитка хода, головний біль, часто шлунково-кишкові розлади. Потім з'являються «туман», «сітка» перед очима, двоїння, паралічі мімічних м'язів, сиплий голос, невиразна  мова, утруднення і неможливість ковтання, дихальні розлади. Всі хворі з підозрою на ботулізм підлягають обов'язковій госпіталізації.

Профілактика ботулізму.

Випадки ботулізму в основному пов'язані з отруєнням консервованими продуктами домашнього приготування, тому профілактичні заходи відносяться в першу чергу до цієї сфери. Безпеку «баночок» не можна встановити на око, ботулотоксин не призводить до зміни кольору, запаху або смаку їжі. Бактерії не підвладні кислим середовищам, з ними марно боротися підвищеним вмістом кухонної солі. Тільки кип'ятіння - ефективна профілактична міра.

Запобіжні заходи.

  • • Продукти, які служать основою при виготовленні домашніх консервованих страв, повинні ретельно очищатися від пилу і бруду.
  • • Є продукти, від консервування яких в домашніх умовах лікарі радять зовсім відмовитися. Це м'ясо, риба, гриби і зелень. Особливо небезпечні гриби, на які припадає приблизно 70 % всіх випадків ботулізму. М'ясо і риба підлягають консервації лише за умови використання автоклава.
  • • Грибні та овочеві консерви, виготовлені в домашніх умовах, для руйнування ботулотоксину, перед вживанням необхідно прогріти протягом 30 хвилин при температурі 1000 С.
  • • Температура зберігання продуктів, які не можуть піддаватися термічній обробці, не повинна перевищувати 100 С. Йдеться про рибу солону і копчену, ковбаси, сало.
  • • Роздуті банки не придатні до використання.
  • • Консерви, виготовлені в домашніх умовах, категорично забороняється купувати на ринках у незнайомців.

Викликайте лікаря при будь-якому нездужанні! Будьте уважні до себе і близьких!

Торецьке управління Головного управління

 Держпродспоживслужби в Донецькій області

  • logo
  • Торецька міська ВЦА
    Офіційний веб-сайт

КОНТАКТИ

  • Адреса: 85200, М. ТОРЕЦЬК, ВУЛ. МАЯКОВСЬКОГО, 24А
  • Тел: (06247) 4-10-33
  • Факс: (06247) 4-10-33
  • Email: inbox@toretsk-rada.gov.ua
  •  

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

  • logo