https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Якість та безпечність питної води

Якість та безпечність питної води

Вода- найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.

Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв’язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров’я людини. Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі – неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, гельмінтози, тощо.

Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, тому що не завжди джерельна, колодязна вода на практиці виявляється кришталево чистою. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві.

Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами відбувається при просочуванні у колодязь води при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин, коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо,були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через відра, якими користуються для забору води. Виживання патогенних збудників у воді різне і залежить від багатьох факторів: температури води, її хімічного та мікробного складу, інсоляції і аерації, властивостей збудників та ін.

Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Мільярди вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань.

Якщо цю проблему можливо вирішити шляхом кип’ятіння води, забруднення іншого характеру, зокрема, токсичними речовинами, хімічними сполуками (якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми) можуть зробити воду зовсім не придатною для вживання.

Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються населенням для децентралізованого водопостачання, внаслідок ненормованого використання у сільському господарстві та у приватному секторі мінеральних і особливо органічних добрив.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби тощо.

Вода, забруднена нітратами надзвичайно небезпечна для дитячого організму, особливо для немовлят та дітей різного віку. Ризик розвитку захворювань пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

Категорично заборонено використовувати воду з колодязів, криниць, свердловин у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Слід зазначити, що воду, забруднену нітратами (навіть у смертельних дозах) неможливо визначити самостійно – вона чиста, прозора, без запаху й видимих домішок, має звичайний, навіть, приємний, смак.

Важливо періодично контролювати показники якості та безпеки води в колодязях незалежно від їх технічного стану та результатів попередніх лабораторних досліджень.

Також важливо знати, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку воду можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

Отже, для попередження негативного впливу нітратів на здоров’я населення та запобігання виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

– не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок! Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати лише чисту від нітратів питну воду (найкращий вибір – спеціально фасована вода);

– дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо).

Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше одного разу на рік необхідно чистити!

Зокрема: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води;

– територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

– з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

– місця влаштування колодязів (свердловин) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Пріоритетним джерелом питного водопостачання має бути бутильована вода!

Обережно ставтеся до вибору джерела питної води! Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!

 

Бахмутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області