тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

1 грудня – річниця Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України

1 грудня – річниця Всеукраїнського референдуму щодо проголошення незалежності України

Постановою Верховної Ради Української РСР “Про проголошення незалежності України” від 24 серпня 1991 року ухвалено рішення щодо проведення всеукраїнського референдуму на підтвердження Акта проголошення незалежності України. 11 жовтня 1991 року постановою Верховної Ради України затверджено текст бюлетеня та звернення до народу. До бюлетеня для голосування на референдумі було включено текст Акту проголошення незалежності України, ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року та лише одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?» із двома варіантами відповіді: «Так, підтверджую» або «Ні, не підтверджую».

Спеціальне звернення Верховної Ради України містило також заклик до громадян України підтримати Акт: “Співвітчизники! Будьмо єдині в прагненнях наших, в розбудові незалежної державності України! Наша земля пережила багато кривд і страждань, неволі, лихо засівало її – тож 1 грудня сама історія дає нам шанс, можливо останній, стати справжніми громадянами, творцями своєї держави, будівниками «власної хати», де панують «своя правда, і сила, і воля”.

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України. Громадяни в усіх 27 регіонах держави (24 областях, Автономній республіці Крим, містах Києві та Севастополі) підтримали Акт проголошення незалежності.

У референдумі взяли участь 31 млн 891,7 тис. громадян, тобто 84,2% від загальної кількості включених до списків. Із них на питання бюлетеня відповіли «Так, підтверджую» 28 млн 804,1 тис. громадян, або 90,3%.

Позитивну відповідь дало населення всіх регіонів України, незалежно від національної приналежності. Отже, за незалежність проголосували не тільки українці, а й представники інших народів.

Найвищі відсотки позитивної відповіді продемонстрували Тернопільська та Івано-Франківська області – 98,67% та 98,42% відповідно.

У Києві незалежність України підтримали 92,88% виборців, у Луганській області – 83,86%. А в Автономній республіці Крим сказали «так» незалежності Української держави 54,19% виборців, у Севастополі – 57,07%.

Голосування на референдумі в м.Торез. Акт проголошення незалежності України підтримали 82,04% торезців, що голосували 1 грудня 1991 р.

У Донецькій області в референдумі взяло участь 2 957 372 осіб, що склало 76,73 % усіх виборців регіону. Це була найбільша кількість виборців серед інших регіонів України. Акт проголошення незалежності України підтримало 2 841 157 (83,9%) виборців Донеччини, проти було – 372 157 (12,58%).

До 1 грудня формально незалежну Україну не визнала жодна держава світу. Першими країнами світу, які визнали незалежність України 2 грудня 1991 року були Польща та Канада.

Протягом грудня Україну визнали понад сорок країн. Адже грудневий всеукраїнський референдум 1991 року перекреслив березневий всесоюзний референдум 1990 року.

Референдум став першим свідченням прямого народовладдя в нашій країні, а його підсумки – передумовою для перетворення задекларованої незалежності у незалежність справжню.

Саме 1 грудня наша незалежність стала реальністю, адже якщо рішення Верховної Ради могло бути скасоване, то рішення референдуму скасувати не міг ніхто.

Вже понад 8 років українці не на референдумі, а на полі бою доводять своє право жити в незалежній Україні, воїни своїм життям бережуть наш суверенітет та свободу.

За матеріалами Центральної виборчої комісії та Українського інституту національної пам’яті

https://dn.gov.ua/news/1-grudnya-richnicya-vseukrayinskogo-referendumu-shchodo-nezalezhnosti-ukrayini