тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Міжнародний день на підтримку жертв катувань

Сьогодні, 26 червня, – Міжнародний день на підтримку жертв катувань.

 

Його запровадила Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у 1997 році, щоб сприяти ефективному функціонуванню Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

 

Конвенція набула чинності 26 червня 1987 року. На жаль, 35 років потому катування нікуди не зникли😓

 

З самого початку російсько-української війни у 2014 році проросійські терористи та російські окупанти застосовували тортури і катування до військовополонених та цивільних заручників. Зокрема, в Донецьку на базі артфонду «Ізоляція» створили однойменну секретну тюрму, в якій вчиняли воєнні злочини. Журналіст та письменник Станіслав Асєєв провів в «Ізоляції» понад два роки. На основі пережитого досвіду він написав книгу «”Світлий шлях”: історія одного концтабору», в якій розкрив факти масових катувань, що, зокрема, призводили до загибелі та суїцидів.

 

Після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 російські військові та проросійські колаборанти лише масштабували практику тортур та катувань.

 

З останніх прикладів цього воєнного злочину, який оприлюднив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, – застосування фізичного та психологічного насилля до цивільних бранців, яких росіяни захопили в заручники в Гостомелі та через Гомель і Курськ доставили до Севастополя. П’ятеро цивільних співробітників стайні та пилорами розповіли, що тюремні наглядачі змушували їх вітатись піонерським салютом, переказувати книги про радянських піонерів та Сталіна, а також вчити на пам’ять пісні пропутінського співака Олега Газманова. Психологічне насилля російські «вертухаї» поєднували з фізичним: чоловіків били, катували електрошокером та змушували виконувати фізичні вправи понад сотню разів.

 

А звільнений з полону чоловік з інвалідністю з села Приютне у Запорізькій області розповідав, як російські військові імітували його розстріл та змушували копати власну могилу.

 

Про катування розповідав і звільнений з полону староста села Стара Збур’ївка на Херсонщині Віктор Маруняк. За його словами, російські спецслужбісти били його настільки сильно, що наступні катування електрошокером він не відчув.

 

Згідно з міжнародним законодавством застосування катувань та тортур до військовополонених чи цивільного населення під час збройного конфлікту є воєнним злочином.

#stoprussia

 

Текст Ihor Kromf

Малюнок художника з Донецька Сергія Захарова, який на початку російсько-української війни півтора місяця провів у полоні бойовиків так званої «ДНР» та якого там катували.

 

Український інститут національної пам’яті