тризуб
Торецька міська військово-цивільна адміністрація
Бахмутського району Донецької області

В Україні почастішали випадки отруєння дикорослими грибами

Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:
 найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
 не купуйте гриби на стихійних ринках;
 уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

 збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
 не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
 не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
 не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
 не куштуйте сирі гриби;
 удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
 готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
 варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
 зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.