тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Суб’єктам господарювання всіх форм власності!!!

У зв’язку з встановленням в Волинській області факту отруєння дітей при застосуванні пестицидів авіа методом, та з метою попередження i не допущення виникнення подібних випадків на території Донецької області, Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області рекомендує суб’єктам господарювання всіх форм власності суворого дотримання регламентів застосування пестицидів та агрохімікатів.
Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пестициди i агрохімікати» допускати до роботи з пестицидами i агрохімікатами осіб які пройшли спеціальне навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи пестицидами i агрохімікатами.

Виконувати основні вимоги ст. 4 Закону України «Про захист рослин» а саме :
– суворе додержання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;
– збереження корисної флори i фауни;
– недопущення пошкодження рослин, погіршення ïx стану та забруднення продукції рослинного походження i довкілля засобами захисту рослин;
– додержання технологїі вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних i лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту;
– екологічне та економічне обгрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів.
Державна політика України в сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами базується на:
– пріоритетності збереження здоров’я людини i охорони навколишнього середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів;
– безпеці для здоров’я людини i навколишнього середовища під час виробництва, випробування i застосування пестицидів за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами.
Частиною санітарного законодавства є державні санітарні правила:
«Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСП 8.8.1.2.001-98), затверджені наказом МОЗ України від 03.08.1998 № 1.
Ці правила с обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами i організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь—які дії з пестицидами.
Порушення цих правил тягне за собою цивільно-правову, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до чинного Законодавства.
На території України дозволяється транспортування, зберігання i застосування тільки зареєстрованих Укрдержхімкомісією пестицидних препаратів за винятком випадків, зазначених у “Порядку надання дозволу на ввезення та застосування незареєстрованих пестицидів i агрохімікатів іноземного виробництва” ( постанова Кабінету Міністрів України N 288 від 04.03.1996 року.)
Державні випробування незареєстрованих у країні пестицидних препаратів проводяться відповідно до “Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, ведення переліків пестицидів i агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (затв. постановою Кабінету Міністрів України N 295 від 04.03.1996 року).
Одержання, зберігання i застосування пестицидів i мінеральних добрив допускається тільки при наявності відповідного санітарного паспорту, виданого Держпродспоживслужбою. Паспортизація здійснюється щорічно.
Для отримання санітарного паспорту необхідно, щоб витримувалася нормативна санітарно-захисна зона від складу, територія, приміщення та обладнання відповідали вимогам ДСП 8.8.1.2.001 —98, були наявні допуски, посвідчення про проходження спеціальної підготовки та документи про проходження медогляду, допущених до роботи з пестицидами i агрохімікатами.
Відповідно до ДСП 8.8.1.2.001-98, завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки i методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
Звертаємо увагу, що зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм i місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому дощуванням — 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно—захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів i інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.
Забороняються авіахімобробки на ділянках, які розташовані ближче 1 км від жилої зони.