тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Податкова інформує

  1. На Донеччині сплатили єдиного податку майже на 60 мільйонів гривень більше торішніх показників

Суб’єкти господарювання Донеччини, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, за січень-червень 2021 року сплатили до місцевих бюджетів області 520,8 млн грн єдиного податку, що на 59,6 млн грн перевищує показник відповідного періоду 2020 року.

Фізичні особи-підприємці є лідерами зі сплати єдиного податку – ними  сплачено до місцевих бюджетів 389 млн гривень.

Натомість, юридичними особами – платниками єдиного податку перераховано до місцевої казни 131,8 млн грн, у тому числі більше половини надійшло від сільгоспвиробників області – 71,5 млн гривень.

Найбільше надходжень з цього податку забезпечили підприємці   м. Маріуполя – ними сплачено до місцевої казни 141,2 млн грн, що складає більше чверті від усього обсягу надходжень єдиного податку. Також від бізнесу м. Покровськ надійшло 65,4 млн грн, а платники податків м. Краматорськ забезпечили надходження податку у розмірі 62,9 млн гривень.

Податкова Донеччини акцентує увагу, що єдиний податок у повному обсязі зараховується до загального фонду місцевих бюджетів. Саме тому, перераховуючи зазначений податок своєчасно та у повному обсязі, підприємці забезпечують фінансування поточних потреб та сприяють розвитку своєї громади.

  1. Платниками Донеччини спрямовано на соціальне забезпечення більше 4,9 млрд грн єдиного внеску

 За перше півріччя 2021 року до бюджету Донецької області надійшло 4,9 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі у червні платниками Донеччини сплачено 945,7 млн грн єдиного внеску. Надходження поточного року на 827,3 млн грн перевищують надходження І півріччя 2020 року. Повна виплата заробітної плати та сплата єдиного внеску – обов’язок кожного працедавця, тому податковими органами Донеччини постійно проводиться комплекс заходів з легалізації трудових доходів громадян. А саме зараз розпочато інспекційний етап реалізації Національного плану спільних дій податкової служби та органів Держпраці щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. А виявити несумлінних роботодавців і поінформувати про це податкову службу зараз може кожен пересічний громадянин Донецького регіону за допомогою зручного мобільного додатку «Legal ZrPlat», який можна безкоштовно скачати на свій телефон за допомогою засобів Play Market (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.solidpack.legalzrplat) або App Store (https://apps.apple.com/us/app/legal-zrplat/id1490703512?ls=1). Адже легальний бізнес, який працює у правовому полі, своєчасно сплачує всі податки і активно підтримує соціальні програми на своїх підприємствах – це запорука зростання добробуту населення, а відтак, і всієї держави, орієнтир та приклад для наслідування. 

3. Щодо особливостей сплати єдиного внеску

Шановні платники! Нагадуємо, що з 01 січня 2021 року розширено перелік платників єдиного внеску, які звільняються від сплати за себе єдиного внеску, а саме: звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони:

– отримують пенсію за віком, або за вислугу років,

– або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ (далі – Закон № 2464).

Звільняються від сплати за себе єдиного внеску:

– особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб – підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою – підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;

– особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичні особи – підприємці, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (частина п’ята та шоста ст. 4 Закону № 2464).

Скасовується обов’язок сплачувати мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку) для фізичних осіб – підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства (п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Для фізичних осіб, які застосовують загальну систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, вони можуть самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

4.Про перехід на загальну систему ФОП – платників єдиного податку

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що у випадку, якщо фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) – платники єдиного податку порушують умови, визначені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для перебування на спрощеній системі оподаткування, то такі платники зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснене порушення, перейти на загальну систему оподаткування.

Окрім того, вказані ФОП в податковій декларації платника єдиного податку повинні додатково відобразити окремо доходи, отримані від здійснення операцій, які не дають права на застосовування спрощеної системи оподаткування, та застосувати до них ставку єдиного податку в розмірі 15 відсотків.

Відповідно до п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, зокрема, у таких випадках:

– у разі перевищення протягом календарного року обсягу доходу, встановленого п. 291.4 ст. 291 ПКУ;

– у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 ПКУ (однією з умов перебування ФОП на спрощеній системі оподаткування є здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій формі));

– у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання;

– у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку (для другої та третьої груп);

– у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку.