тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Хто пацієнту виписує лікарняний? Чи можна при COVID-19 відкрити лікарняний дистанційно? Ці та інші питання турбують пацієнтів.

Тож відповідаємо на п’ять найважливіших питань,
відповіді які краще знати завчасно:
1. Хто з лікарів має, а хто не має права видавати лікарняні?
Пацієнту за наявності показань можуть видати лікарняний:
– сімейні або лікуючі лікарі медичних закладів;
Не видають листків непрацездатності лікарі:
– станцій (відділень) швидкої медичної допомоги;
2. Які умови видачі та продовження лікарняного, крім медичних підстав?
Потрібен паспорт чи інший документ, який засвідчує особу пацієнта. Також видача та продовження лікарняного відбувається тільки після особистого огляду пацієнта лікарем. Про що останній робить відповідний запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.
Листок непрацездатності і видається, і закривається в одному закладі. Виключення – необхідність доліковування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.
Видача лікарняного не може бути платною послугою в жодній із лікарень, незалежно від форми власності.
3. На який термін лікар видає листок непрацездатності?
Якщо пацієнт втратив працездатність внаслідок захворювання або травми, то лікар амбулаторно-поліклінічного закладу може видавати лікарняний до 5 календарних днів. Також цей лікар може продовжити лікарняний, залежно від тяжкості захворювання пацієнта, до 15 календарних днів.
У разі непрацездатності тривалістю понад 15 календарних днів, продовження лікарняного до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі – ЛКК після огляду пацієнта.
4. З якого дня оформлюється лікарняний?
Листок непрацездатності у разі захворювання, травми, в тому числі й побутової, видається в день установлення непрацездатності, крім випадків лікування пацієнта в стаціонарі. Якщо пацієнт звертається за медичною допомогою по завершенні робочого дня і визначений непрацездатним, то листок непрацездатності може видаватись, за його згодою, з наступного календарного дня.
У разі лікування в стаціонарі листок непрацездатності видається лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення за весь період стаціонарного лікування.
5. Які правила видачі лікарняного внаслідок пандемії?
На період дії карантину лікар, що надає первинну медичну допомогу, може відкривати лікарняний на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку. Про що також лікар робить відповідний запис у медкарті пацієнта.
І наостанок. Дуже важливо правильно вказати місце роботи, повну юридичну назву організації чи установи, в якій працює пацієнт. Адже від цього залежить, чи буде прийнято його лікарняний відділом кадрів чи бухгалтерією. Крім того, уважність пацієнта допоможе зберегти час лікаря – йому не потрібно буде вносити виправлення у документ.
Якщо пацієнт загубить лікарняний, то за рішенням ЛКК закладу, в якому було видано цей листок непрацездатності, видається новий – з позначкою “дублікат”. Для цього пацієнт надає довідку з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги йому не здійснювалась.
Заступник директора КНП «ЦПМСД» м. Торецька з експертизи тимчасової непрацездатності Ірина САМОЙЛОВА