тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Декларація із сімейним лікарем — твоя перепустка до безоплатних і кваліфікованих медичних послуг. Ти вже маєш таку?

Уже 2 роки кожен в місті Торецьку вибирає свого лікаря або лікарку незалежно від місця реєстрації або ще якихось чинників. Рішення за тобою.
Дуже важливо розказати в медичному кабінеті про себе всі вводні, які стосуються твого здоров’я: хронічні захворювання, ВІЛ-статус, залежності. Бо відтепер ви із лікарем разом стежите за всіма твоїми станами, допоки твоє бажання не розлучить вас (так, ти можеш перезаключити  декларацію будь-коли з іншим лікарем, тож не слід вагатися — процес вибору не фатальний).
Всі сімейні лікарі обслуговують всіх пацієнтів: медик не обиратиме, чи твій стан здоров’я не заважкий. Для ВІЛ-позитивних людей, тих, хто має онкологію в ремісії або лікується від туберкульозу не потрібно окремих сімейних лікарів: якщо ти належиш до котроїсь із цих категорій — ти можеш спокійно обирати того лікаря чи лікарку, що вподобав.

Чим опікується сімейний лікар або лікарка? Та майже всім! Чимось безпосередньо, як от діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, ведення пацієнтів з хронічними хворобами і станами, ряд основних аналізів та моніторинг ризиків цукрового діабету, ВІЛу, туберкульозу, гіпертонії та інших серцево-судинних хвороб, раку молочної та передміхурової залоз, колоректального раку.

Підозри на коронавірусну хворобу і безоплатний тест за наявності симптомів — це теж сюди, так.
Та і візит до вузьких спеціалістів тепер починається із направлення від сімейного лікаря — адже в нього є досвід і відповідні знання, тож він значно точніше за інтернет визначить, до якого фахівця тобі потрібно, коли «гірчить у роті, коле в правому боку і тягне ліву сідницю».
Направлення електронне, з ним ти можеш безоплатно іти до вузьких спеціалістів. Так само електронний рецепт на ліки — звичайний, або за програмою «Доступні ліки», яка дозволить суттєво зекономити або й отримати медикаменти безоплатно (спитай про це свого сімейного лікаря або лікарку).

Алгоритм, як підписати декларацію, простий. Для заключення декларації потрібно: 1. Звернутися в реєстратуру будь – якої амбулаторії міста Торецька, де Вам будуть запропоновані вільні лікарі, з якими можна заключити декларацію. При собі мати: паспорт, ідентифікаційний код, мобільний телефон. 2. Якщо Ви не маєте часу прийти в амбулаторію, заключити декларацію можливо в телефонному режимі, подзвонив в будь – яку реєстратуру: амбулаторія №1 (мікрорайон) – 0668621980, амбулаторія ЗП-СМ (центр міста) – 0954298132, амбулаторія №3 (м. Залізне) – 0951427789, амбулаторія №4 (смт. Північне) – 0955988113, амбулаторія №5  (смт. Новгородське) – 0992824921, амбулаторія №6 (смт. Щербинівка)  – 0663483059, амбулаторія №7 (забалка) – 0955140488 або на «гарячу лінію» – 0959022923

Декларуйся, воно того варте!

Сімейній лікар амбулаторії ЗП-СМ №4 Ірина МІЩЕНКО