Обережно: нітрати в ранніх овочах!

Навесні продовольчі ринки рясніють раннім вітамінним розмаїттям: зелена цибуля, петрушка і кріп, свіжі огірки та редиска, молода картопля, кабачки і капуста. Ранні овочі не завжди корисні для організму, так як крім вітамінів часто містять велику кількість нітратів тому можуть нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин. Вміст нітратів у овочах закритого грунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому. Якщо є підозра, що куплені овочі «багаті на нітрати», зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у прохолодному темному місті чи холодильнику.
Тож природно, що майже всіх покупців цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і, чи безпечно їх споживати?
Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках. Дослідження овочевої продукції на вміст нітратів, залишкових кількостей отрутохімікатів тощо здійснюється лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи центрального міського ринку. Тож кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.
Потрапляючи в організм, нітрати викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем. Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації, утворенні нітрозамінів, яким властива канцерогенна дія. Останні характеризуються широким спектром токсичної дії і можуть викликати пухлини різної локалізації.
Пам’ятайте що у корінні, шкірі, поверхневих шарах овочів накопичується найбільша кількість нітратів. Не можна вживати: стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірки огірків, динь, баклажанів, кабачків, буряка, редьки. Позбутися нітратів повністю неможливо, а ось зменшити їх кількість – реально.
Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:
- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
- для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
- первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
- салати, плодово-овочеві соки, готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування;
- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.
Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.
При купівлі овочів га фруктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, терміни реалізації, вимагайте у продавців надати Вам документи, які засвідчують якість та безпеку харчових продуктів.
З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці Держпродспоживслужби наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару. Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.
Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких та будьте здорові !
Торецьке управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Донецькій області
