тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

З 20 по 31 березня у селі Серебрянка на Донеччині проходив тренінг «Організація та промоція підготовчих курсів» для освітян, які працюють зі вступниками з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтової зони.

Організаторами заходу виступили ГО «Фонд «Відкрита політика»» спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проекту «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми «Демократичне врядування у Східній Україні», фінансованого Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Слухачами двох сесій тренінгу стали представники центрів довузівської підготовки та профорієнтаційної роботи, приймальних комісій та освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна», закладів вищої освіти Донецької, Луганської, Херсонської, Кіровоградської, Харківської та Київської областей, представники громадської організації КримSOS та інших. 

Учасники тренінгу ознайомилися з нормативно-правовою базою організації роботи підготовчих курсів та діяльності освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна» в 2021 році; з особливостями технічного забезпечення дистанційного навчання на підготовчих курсах; обговорили деталі консультаційної підтримки вступників з ТОТ; дізналися про інструменти онлайн-менеджменту, SCRUM, особливості комунікації в умовах пандемії; вивчили інструменти забезпечення конфіденційності і організації навчання на онлайн-платформі G Suite for Education Enterprise; оволоділи навичками створення комунікаційної та маркетингової стратегій, формування контент-планів та розробки інформаційних продуктів для освітніх центрів та підготовчих курсів.

На другу сесію тренінгу завітала заступник Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Ганна Ященко та представник Департаменту Валентин Тарасов. За їх участі були обговорені важливі питання організації роботи підготовчих курсів та освітніх центрів, через які абітурієнти з тимчасово окупованих територій мають змогу вступити до українських вишів.

Конструктивну розмову продовжили під час зустрічі виконавчого директора ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірини Жданової із заступником голови Донецької ОДА Юлією Костюніною, радником голови Донецької ОДА з гуманітарних питань Тамарою Лукьянчук, директором Департаменту освіти і науки Донецької ОДА Тетяною Сідашевою та представниками Департаменту.

На зустрічі обговорили взаємодію в рамках інформаційної кампанії, спрямованої на залучення дітей з тимчасово окупованих територій до освіти в Україні. Зокрема, питання розміщення у регіоні інформаційних продуктів, створених Фондом «Відкрита політика» – в ЦНАПах, у комунальному транспорті, на авто- та залізничних вокзалах, на КПВВ. До речі, на КПВВ «Новотроїцьке» за сприяння Донецької обласної державної адміністрації вже розмістили інформаційні матеріали для вступників з ТОТ. Отже громадяни України, які перетинають лінію розмежування, мають можливість отримати корисну інформацію про вступ до українських вишів. Також учасники зустрічі обговорили створення окремого розділу на сайті Донецької обласної державної адміністрації зі структурованою інформацією з питань освіти для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

– Ще одна важлива тема – робота регіональної гарячої лінії для вступників з ТОТ, – підкреслила Ірина Жданова. – Її функціонування незамінне з точки зору комунікації  з абітурієнтами. Фонд «Відкрита політика» ініціював долучення ще одного фахівця, який допоможе забезпечити безперебійну роботу гарячої лінії на період вступної кампанії. Також нагальними залишаються питання, які потребують міжвідомчої координації, зокрема, з Мінреінтеграції та Державною прикордонною службою України щодо приїзду та забезпечення трансферу для абітурієнтів з ТОТ.

Директор ГО «Фонд «Відкрита політика» презентувала під час зустрічі проект «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми «Демократичне врядування у Східній Європі», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується спільно з  Міністерством освіти та науки України і Урядовим контактним центром.

Крім того, окрему увагу приділили організації підготовчих курсів для вступників з тимчасово окупованих територій. Ірина Жданова ознайомила представників Донецької ОДА з напрацюваннями учасників тренінгу «Організація та промоція підготовчих курсів» стосовно алгоритму роботи курсів, критеріями участі вишів у проекті, а також з ризиками та перспективами. Також виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» розповіла про підготовчі курси до ДПА та ЗНО на платформі Наукового ліцею Клима Чурюмова, реалізовані у співпраці з Донецьким національним технічним університетом та Луганським національним університетом ім. Тараса Шевченка, ознайомила з YouTube-каналом, де передбачено вільний доступ до матеріалів для підготовки до ЗНО.

– Я надзвичайно вдячна Донецькій обласній державній адміністрації за відкриту і дуже швидку комунікацію. На сьогодні маємо безліч прикладів ефективності нашої взаємодії, результатом якої має стати створення максимально комфортних умов для  отримання молоддю з ТОТ якісної та сучасної освіти в Україні, – підсумувала Ірина Жданова.