тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Коронавірусна інфекція в питаннях і відповідях

Довкола так багато інформації про коронавірус, що в ній можна потонути. Ми вирішили підсумувати найважливіше і зібрали для вас відповіді на основні питання про хворобу. Сподіваємося, ця добірка допоможе вам де в чому розібратися.

Що таке коронавіруси ?

Коронавіруси — це родина вірусів, які вражають тварин або людей. Їхня назва пов’язана зі специфічною формою вірусу, шипуваті відростки якого нагадують сонячну корону. Як правило, захворювання, викликані коронавірусами, протікають у досить легкій формі, не викликаючи важких наслідків. Однак існують і важкі форми, такі як Mers, що викликає середньосхідний респіраторний синдром, для якого характерний розвиток гострої пневмонії та ниркової недостатності, Sars, збудник атипової пневмонії або гострого респіраторного синдрому. COVID-19 також належить до важких форм. Коронавіруси гинуть при температурі понад 50 °C, при цьому добре переносять заморожування.

Що таке COVID-19 ?

COVID19 (абревіатура від англ. Cоrona VIrus Disease 2019) – інфекційне захворювання, викликане останнім з недавно відкритих коронавірусів. Термін “новий коронавірус” (novel або nCoV) означає, що раніше його не зустрічали не лише вчені, але і наші клітини. До спалаху інфекції в Ухані (Китай) у грудні 2019 р. про новий вірус і захворювання, яке він викликає нічого не було відомо.

У чому різниця між коронавірусом і вірусом грипу ?

Інкубаційний період і послідовний інтервал (час між послідовними випадками) для COVID-19 оцінюється в 5–6 днів, а для вірусів грипу він становить 3 дні. Таким чином, грип може поширюватися швидше, ніж COVID-19. COVID-19 викликає більш важкі ускладнення, ніж сезонний грип. На відміну від сезонних штамів грипу, у людей немає імунітету до вірусу COVID-19.

Як відбувається зараження ?

Коронавіруси – самозванці від біології. Кінцева частина кожного шипа “імітує” молекулу корисної речовини, тому клітинні рецептори самі затягують її у себе – а за шипом до клітини потрапляє весь вірус. За 2 млн років еволюції наша імунна система навчилася боротися з більшістю відомих інфекцій, але новий коронавірус захоплює її зненацька – тому з ним так важко впоратися і так легко заразитися.

Які симптоми у коронавірусу ?

На початковому етапі зараження новий коронавірус активно розмножується в горлі та верхніх дихальних шляхах. Потім інфекція опускається нижче і може дістатись легенів, викликавши запалення. Саме тому перший симптом зараження – кашель. У багатьох інфікованих (18% чи майже у кожного п’ятого) відсутній навіть кашель. Вже потім починає підвищуватись температура. Крім того для коронавірусу характерні грипоподібні симптоми, такі як озноб, головний і м’язовий біль, загальна слабість, сухий кашель. У деяких хворих може й не бути температури або кашлю, але проявляються інші симптоми, такі як закладеність носа – втрата смаку та/або нюху, ураження очей (кон’юнктивіт), втрата нюху та смаку, нежить, фарингіт або діарея. У більшості випадків вищезгадані симптоми розвиваються поступово й мають слабко виражений характер. У деяких інфікованих не виникає будь-яких симптомів або поганого самопочуття, людина може не підозрювати, що хвора. Однак такий безсимптомний хворий все одно є активним носієм інфекції і може заражати інших. Носій нового коронавірусу стає небезпечним для оточення відразу після зараження – задовго до того, як у нього з’являться або не з’являться перші симптоми, тому він встигає заразити від 2-х до 4-х здорових людей. Ця кількість вища, ніж у сезонного грипу (1,3), але нижча, ніж у кору (12+). У 80% заражених COVID-19 хвороба закінчується видужанням, при цьому специфічні лікувальні заходи не потрібні.

Який рівень смертності  від Covid-19 ?

Рівень смертності  поки що складно точно визначити, але більшість досліджень оцінюють його на рівні 1-3 %. Це приблизно у 20 разів вище, ніж у сезонного грипу, але навіть близько не дотягує до попередників коронавірусу SARS (10%) і MERS (25%).

Як передається COVID-19 ?

Вірус передається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом. Дрібні краплі слини або слизу, які виділяються під час чихания, кашлю, розмови, передаються від зараженої людини до здорової або потрапляють на навколишні предмети й поверхні.
Людина спочатку торкається цих предметів, потім торкається до обличчя, очей або рота, і в цей момент відбувається зараження. Тому так важливо часто й ретельно мити руки з милом або обробляти їх засобом, що містить спирт.

Протягом якого часу можуть проявитися перші симптоми коронавірусної інфекції ?

За даними ВООЗ, тривалість інкубаційного періоду COVID19 (часу, який проходить між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби) коливається в межах від 1 до 14 днів, але найчастіше становить близько 5 днів.

Що робити, якщо з’явилися ознаки захворювання COVID-19 ?

Перший крок – залишайтеся вдома, зв’яжіться з вашим сімейним лікарем і опишіть у
деталях свої симптоми. Якщо є привід для занепокоєння, лікар повідомляє про це в певні
служби. Якщо таких причин немає, сімейний лікар дає рекомендації з лікування в
домашніх умовах. Якщо у вас температура вища від 38° C і ви зазнаєте труднощів з диханням – негайно викликайте швидку. Бувають випадки, коли зв’язатися з сімейним лікарем з будь-яких причин немає можливості. Тоді необхідно подзвонити на гарячу лінію 1545 або 103. Оператори зберуть епіданамнез і ухвалять рішення, чи відправляти до вас спеціальну бригаду.

Які бувають тести на коронавіруси ?

На сьогоднішній день існують два види тестів для діагностики СOVID-19. Перший вид – тестсистема ПЛР – є найточнішим у процесі виявлення зараження коронавірусом і проводиться тільки в лабораторіях. Для аналізу в людини береться мазок з горла або носа.
Другий вид – експрес-тест – на наявність у крові імуноглобулінів. Для цього тесту необхідно брати кров з пальця. Його ефективність помітно нижча від першого, оскільки він виявляє лише непрямі ознаки наявності вірусу. І ще один нюанс: імуноглобуліни (антитіла) виробляються тільки на 5–7-й день інфікування, тобто, якщо ви зробите тест раніше, він буде неінформативним.

Кому треба робити тести ?

Міністерство охорони здоров’я визначило критерії, за якими людина може вважатися контактною, і кому потрібно робити тест на виявлення COVID-19. В Україні тест на коронавірус роблять тільки за направленням лікарів і за наявності медичних показань – насамперед це симптоми корона вірусної інфекції (висока температура, кашель, утруднене дихання), а також супутні фактори, такі як перебування за кордоном, у країнах з високим ризиком зараження, контакт із уже зараженою людиною.

Чим лікувати коронавірус COVID-19 ?

Більшості хворих (понад 80%) допомога медиків взагалі не потрібна. У разі легких форм і середньої тяжкості призначається тільки симптоматичне лікування (наприклад, препарати для зниження температури, засоби проти кашлю, препарати від нежитю тощо) тобто борються не з самою хворобою, а з її проявами. У разі складних форм перебігу хвороби використовується медикаментозна терапія. Наразі розроблені вакцини від COVID-19. Вакцина проти сезонного грипу не захищає від коронавірусної інфекції.

Чи обов’язково усіх хворих госпіталізувати ?

Госпіталізація потрібна приблизно кожному п’ятому чи шостому хворому – здебільшого людям похилого віку та/або тим, що мають хронічні захворювання.

Чи можна використовувати антибіотики для профілактики й лікування нового коронавірусу ?

Ні, не можна. Антибіотики працюють проти бактерій, але вони не ефективні проти вірусів. COVID19 – це вірус. Застосування антибіотиків можливе тільки в тому випадку, коли до вірусної інфекції приєдналася ще й бактеріальна. ВООЗ не рекомендує проводити самолікування за допомогою будь-яких лікарських препаратів, включаючи антибіотики, з метою профілактики або лікування інфекції COVID-19.

Як захиститися від коронавірусу ?

Щоб мінімізувати ризик зараження, дотримуйтеся таких елементарних правил:

  • · Ретельно (не менш ніж 30 секунд) мийте руки з милом після повернення додому, після
    відвідування туалету або перед прийманням їжі.
  • · Мийте руки після чхання, кашлю або сякання.
  • · Якщо немає можливості в потрібний час помити руки, використовуйте антисептик для рук із вмістом спирту не менш ніж 60 % (завжди носіть його із собою).
  • · Не торкайтеся до обличчя брудними руками.
  • · Частіше провітрюйте приміщення, у якому ви перебуваєте бо вірус цілком можна підхопити в абсолютно порожньому приміщенні, де до цього перебував інфікований. У повітрі коронавірус зберігає життєздатність (тобто може заражати здорових людей) протягом трьох годин.
  • · Надівайте маску в громадських місцях.
  • · Уникайте контакту із хворими.
  • · Не вживайте в їжу погано оброблене м’ясо, молоко і яйця.

Хто має носити захисні маски ?

Хірургічні маски НЕ захищають від коронавірусу. Його часточки настільки малі, що легко проходять крізь пори. Щоб ви уявили собі розмір вірусу: на вістрі голки можна легко розмістити близько 100 млн його копій. Під час кашлю від інфікованого хворого розлітаються дрібні краплини слини, в кожній з яких можуть бути мільярди (!) вірусних часток. Маску має сенс носити тим, хто боїться інфікувати інших – вона не надає 100% захисту, але трохи знижує ризик для оточення.

Чи передається коронавірус через фрукти ?

Фрукти – непридатне середовище для виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що всі фрукти й овочі необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.

Чи можна заразитися коронавірусом від тварин ?

На даний момент немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад коти або собаки, можуть бути переносниками COVID-19. Жодного випадку зараження людини від собаки або кішки поки що не зареєстровано.

Чи безпечно одержувати посилки із країн, у яких на даний момент спалах епідемії COVID-19 ?

Безпечно. За даними ВООЗ, неможливо заразитися коронавірусом COVID-19 через посилку. Ризик того, що інфекція може передаватися від хворої людини через замовлені товари, низький, так само як і ризик зараження COVID-19 від упаковки, яка зазнала переміщення, перевезення й перебувала під впливом різних погодних і температурних умов.

Чи захищають медичні маски від коронавірусу ?

Носіння маски не гарантує повну безпеку й повинно обов’язково поєднуватися з іншими заходами профілактики, включаючи гігієну рук і органів дихання, а також уникнення тісних контактів з іншими людьми. За даними ВООЗ, людям, які не мають певних симптомів, пов’язаних з COVID-19 (у першу чергу таких, як кашель), медичну маску можна не носити. ВООЗ рекомендує використання медичних масок пацієнтам, які кашляють і чхають, щоб запобігти поширенню вірусу із краплями в навколишнє середовище. Крім цього, обов’язково слід носити маску, якщо ви здійснюєте догляд за людиною, яка може бути хвора на COVID19. Важливо знати, що в разі тісного контакту медичні маски не захистять від зараження. Утім, ніхто не забороняє носити маски для обличчя. Кожен може купити й використовувати їх, але варто знати, що маски, які пропонуються в аптеках, є одноразовими і їх слід міняти кожні дві години.

Які засоби ефективні для дезінфекції рук ?

Для дезінфекції рук необхідно використовувати розчин антисептику із вмістом спирту не менш ніж 60–70 % ізопропілових та етилових спиртів відповідно або із 2% хлоргексидину. Інші засоби не мають доведеної антисептичної дії.

Чи допомагає часник від зараження коронавірусом ?

Часник – безумовно, дуже корисний для здоров’я продукт, що володіє певними протимікробними властивостями, але він не зупинить коронавірус COVID-19. У ході поточного спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусом.

Чи правда, що новим коронавірусом можуть заразитися тільки люди похилого віку ?

Заразитися новим коронавірусом можуть представники всіх вікових категорій. Як правило, люди похилого віку й люди з певними хронічними захворюваннями (наприклад, астмою, діабетом, хворобами серця, онкологією) перебувають у зоні ризику та схильні до більш важкої форми коронавірусної інфекції.

Торецьке управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Донецькій області