тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

ДО УВАГИ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ ТА ЕКСПОРТЕРІВ РОСЛИННОЇ ПРОДУКЦІЇ НАГАДУЄМО!

З метою виконання фітосанітарних заходів країн-партнерів України у міжнародній торгівлі, у тому числі й міжнародних договорів України у сфері карантину та захисту рослин (зокрема, країн ЄАЕС, ЄС, КНР та ін.), зменшення кількості надходження нотифікаційних повідомлень про невідповідність фітосанітарним заходам українських об’єктів регулювання, уникнення ризиків запровадження іноземними країнами тимчасових заборон щодо імпорту вітчизняної продукції, а також покращення фітосанітарного стану місць вирощування сільськогосподарської продукції  спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області, за ініціативи суб’єкта господарювання, проводиться процедура офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів чи одного шкідливого організму відповідно до норм Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 серпня 2012 року №487 (далі – Порядок).

Для цього особа має надати комплект документів, визначених зазначеним наказом, на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області (84500, м. Бахмут, вул. Ціолковського, 6,), а саме:

  1. Заява про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів (додаток 1);
  2. Копія плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  3. Копія документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
  4. Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених Законом України «Про карантин рослин», розмір яких визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року №1348.

За результатами проведених заходів, пов’язаних зі встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється реєстраційний номер місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Наголошуємо, що експорт об’єктів регулювання до країн-членів Євразійського економічного союзу (Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргистан, Російська Федерація) у випадку наявності в Єдиних фітосанітарних вимогах норм щодо експорту із зон, місць і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму для ЄЕС – експорт таких об’єктів регулювання здійснюватиметься виключно при умові встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Тому, з метою експорту певного переліку рослин і продуктів рослинного походження в період вегетації необхідно встановлювати ділянки вільні від карантинних організмів, якщо цього вимагає країна імпорту.

При намірі експортувати до Китаю зерно ячменю, сої, чи кукурудзи необхідно забезпечити виконання ряду фітосанітарних вимог зазначених в Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог, які були підписані між Генеральною адміністрацією  нагляду  за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки та Міністерством аграрної політики та  продовольства України, які   розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслужби у розділі: міжнародне співробітництво → фітосанітарія → фітосанітарні вимоги країн.

Корисні посилання: