тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Щодо тарифів на електроенергію для населення

Уряд вжив заходів для захисту населення від зростання цін на енергоносії в умовах карантину та осінньо-зимового періоду.

Встановлено фіксовану ціну на електроенергію та обмежено граничну ціну на газ для побутових споживачів. Це дозволило запобігти зростанню тарифу майже в два рази (до 3 грн).

Водночас влада захистила найбільш вразливі категорії населення.

За спільної ініціативи Президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів та народних депутатів у Верховній Раді 29 січня схвалили закон, який передбачає виплату монетизованих компенсацій пільг, що були скасовані.

Передбачено виділення 1,4 млрд грн з державного бюджету на виплату цих компенсацій.

Відповідно до ухваленого закону, відшкодування отримають:

• люди, які проживають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками;

• люди, які проживають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості);

• багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Компенсація надається на фактичний обсяг споживання електроенергії з 01 січня 2021 року в межах обмежень 3000 кВт∙год на місяць, шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг (в області – ТОВ «Донецькі енергетичні послуги» – YASNO) з подальшим їх зарахуванням, як часткову оплату за спожиту у I кварталі 2021 р. електричну енергію, на особові рахунки споживачів.

Відповідальність за правильність розрахунку обсягів компенсації та повноту відображення їх у заявці на перерахування коштів покладається на постачальників універсальних послуг в особі їх керівників та посадових осіб, що проводили такий розрахунок.

Компенсація буде нараховуватися автоматично.

Субсидії. Загалом на субсидії цього року виділено 36,6 млрд грн. Цієї суми вистачить для оплати всіх пільг і субсидій, які будуть необхідні людям.

Усі зобов’язання держави по пільгах і субсидіях перед людьми обов’язково будуть виконані й Уряд продовжить роботу над встановленням в Україні справедливих тарифів для всіх людей.

Підприємства теплокомуненерго погодились не підвищувати ціни до кінця опалювального періоду.

Кабінет Міністрів і Асоціація міст України підпишуть Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води в Україні. Меморандум регламентуватиме домовленість, що тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні не зростатимуть.

Отже, усі гілки влади об’єдналися, щоб захистити людей від неконтрольованого зростання тарифів.

Слід зазначити, що тариф не змінювався із 2017 року, а мінімальна заробітна плата збільшилась з 2017 року на 88% і це значно випереджає темпи зростання середньозваженого тарифу для населення (+32 % із врахуванням дифтарифу).

Щодо дво – та тризонних лічильників

Урядовим рішенням передбачено збереження коефіцієнтів дво – та тризонного обліку електричної енергії, щоб споживачі мали можливість самі оптимізувати та зменшити витрати.

У разі використання «зонних» лічильників та оптимізації профілю споживання (перенесення електроспоживання на ніч), розмір платежу може бути суттєво знижено.

Діють такі тарифні коефіцієнти 0,5 або 0,4 з 23-ї години до 7-ї години; і тариф складатиме 0,84 грн/кВт·год або 0,67 грн/кВт·год, відповідно.