тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Як споживачу природного газу змінити постачальника та отримати меншу ціну: покрокова інструкція

Ринок газу запрацював в Україні від серпня 2020 року.  На ньому діють десятки постачальників, кожен з яких пропонує споживачам свою ціну та свої тарифні пропозиції.

У кожного споживача є реальна можливість через зміну постачальника отримати меншу ціну газу.

Покрокова інструкція, як споживачу природного газу змінити постачальника:

1.  Обрати нового ліцензованого постачальника природнього газу. 

Отримати інформацію про потенційних постачальників газу на Донеччині  (ознайомитись з умовами постачання, проаналізувати ціни, обрати компанії,  які є найбільш привабливими для співпраці) можна за допомогою порталу «Газотека».

2.   Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника разом з пакетом документів.

 Зробити це можна онлайн або в центрах/точках обслуговування. 

Разом із заявою-приєднанням споживач пред’являє постачальнику: паспорт; реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код); документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення); ЕІС-код (Energy Identification Code – індивідуальний газовий номер помешкання).

Заяву також може подати й довірена особа власника приміщення, проте вона мусить мати оформлену належним чином довіреність. 

Важливо! Для переходу до нового постачальника необхідно розрахуватись з попереднім постачальником природного газу. 

3.   Отримати підтвердження від нового постачальника природного газу  про дату, з якої він здійснюватиме постачання природного газу. 

На розгляд заяви-приєднання  та документів потенційний постачальник має не більше 20 днів. 

Нагадаємо, що мешканці Донецької області, яким призначено житлову субсидію, мають у довільній формі та у зручний для них спосіб поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення (за місцем проживання) про зміну постачальника газу. З урахуванням отриманої інформації структурні підрозділи  з питань соціального захисту населення здійснюватимуть перерахунок житлової субсидії.

Також наголошуємо, що постачальника природного газу споживач  може обирати  вільно, а розподіл природного газу у Донецькій області   здійснює виключно  Публічне акціонерне товариство  по газопостачанню та газифікації «Донецькоблгаз».