https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Про користь молочних продуктів

Сьогодні хочеться розповісти  про користь молочних продуктів. Щотижня ми купуємо молоко, сметану, сир, з молока робимо кефір. Намагаємося включати в свій раціон молочні продукти.

Хоча зараз сучасні дієтологи вважають, що молоко – це продукт для харчування дітей та підлітків, а дорослим слід відмовитися від молока, так як в організмі дорослої людини погано засвоюється лактоза (молочний цукор) і це викликає розлади шлунково-кишкового тракту і здуття. Тим не менш, при простудах ми завжди п’ємо молоко з медом. Стакан молока з медом на ніч- відмінний засіб від безсоння. Тепле молоко корисніше холодного. Молоко містить величезну кількість вітамінів А, D, Е, К, С, РР, вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), білки, жирні кислоти і вуглеводи у вигляді лактози. Білки молока в шлунку засвоюються на 97%, потрапляючи в шлунок, молоко під впливом соляної кислоти перетворюється в пластівці. Молоко корисне також при отруєннях, так як зв’язує і виводить токсини. Молочний жир є джерелом енергії.

Ми також любимо сир, їмо як самостійну страву, або використовуємо як начинку для пирогів, пиріжків, млинців, вареників, готуємо запіканку. Готується сир з молока і займає особливе місце серед молочних продуктів. Сир легко засвоюється нашим організмом. До складу сиру входять білки, жири, амінокислоти, кальцій і фосфор, які мають велике значення для кісток, волосся, нігтів. Також він корисний для організму, що росте, вагітним жінкам і годуючим матерям. Він дуже корисний для роботи головного мозку. Сир краще купувати нежирний, це хороше джерело кальцію для нашого організму, а жирний сир менш корисний, так як жири в сирі перешкоджають засвоєнню кальцію. Ви також не повинні забувати, що сир швидко псується.

Сметана не менш корисний продукт для нашого організму. Вона багата на вітаміни А, Р, Е, D, РР, вітаміни групи В, також міститься бета-каротин, біотин. Мінеральний склад сметани: залізо, йод, цинк, фтор, мідь, магній, натрій. Сметана містить ще жири, вуглеводи, цукри, чисту воду. Сметана легко засвоюється нашим організмом, і засвоюється вона легше, ніж вершки. Найжирніша 40% сметана, але є сметана 10%, 20%, 25%. Багато їсти сметани не рекомендується, але навіть найжирніша сметана не принесе вам шкоди, якщо заправити нею овочевий або фруктовий салат. Краще заправити салат сметаною, ніж майонезом. Сметаною також ми заправляємо борщ, зелений борщ, холодник.

Дуже корисні для нашого організму ряжанка, кефір, кисле молоко, айран. Ці продукти навіть лікарі рекомендують вживати в їжу, так як кисломолочні продукти збільшують кількість корисних мікроорганізмів в нашому кишечнику і дуже корисні при дисбактеріозі. Молочна кислота, що міститься в кисломолочних продуктах, покращує обмін речовин в нашому організмі, покращує роботу шлунку і кишечника. Багато кисломолочних продуктів містять вітаміни В1, В2, С, пригнічують хвороботворні бактерії в нашому кишечнику і сприяють зростанню корисних мікроорганізмів у кишечнику, відновлюючи мікрофлору. Адже дисбактеріоз веде до зниження імунітету. Головне правило, щоб всі кисломолочні продукти були свіжими. Не дарма в давнину говорили: «Щоб довше прожити, потрібно з кисломолочними продуктами дружити».

Завжди пам’ятайте про користь молочних продуктів.

Торецьке міське управління Держпродспоживслужби