ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРА

Шкільний вік — це час, коли здорове харчування для дітей набуває особливої важливості, адже організм дітей швидко росте і розвивається. Багато батьків дуже турбуються про успіхи дитини у школі, проте здорове харчування дітей їх не цікавить. Вони вважають, що краще видати дитині гроші на обід і не турбуватися.
Здорове харчування дітей шкільного віку – це необхідна умова гармонійного розвитку маленької людини. Харчування в сухом’ятку є причиною розвитку гастритів, захворювань щитовидної залози, погіршення зору та інших хронічних захворювань. Дефіцит білка викликає втому та порушення процесу зростання. За останніми даними ВООЗ, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% – від генетичних особливостей і на 60% – від збалансованого харчування.
Сучасний школяр, на думку дієтологів, повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для організму, що росте, обов’язково потрібно вживати молоко, сир, кисломолочні продукти – джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву, боби, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше одного-півтора літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків.
Кожний продукт харчування має особливості, пов’язані з його хімічним складом.
Білки – це основний матеріал, який використовується для функціонування тканин і органів дитини. Білки відрізняються від жирів і вуглеводів тим, що містять азот, тому білки не можна замінити ніякими іншими речовинами. Незамінні амінокислоти – лізин, триптофан і гістидин – розглядаються як чинники росту, джерелами яких є м’ясо, риба і яйця. Школярі 7-11 років повинні одержувати на добу 70-80 г білка, або 2,5-3 г на1 кг ваги, а учні 12-17 років – 90-100 г, або 2-2,5 г на 1 кг ваги. Діти і підлітки – юні спортсмени, що мають підвищені фізичні навантаження (у тому числі й учасники туристичних походів), потребують збільшення добової норми споживання білка до 116-120 г у віці 10-13 років і до 132-140 г у віці 14-17 років. Найбільша кількість білків міститься в м’ясі, рибі, яйцях, молочних продуктах. Для дітей рекомендуються нежирні сорти м’яса. У продуктах рослинного походження також є білки, особливо багато їх у бобових (боби, квасоля, горох, сочевиця, соя).
При складанні норм харчування для дітей слід враховувати те, що їжа повинна мати відносно більшу енергетичну цінність, оскільки на кожен кілограм маси тіла дитині потрібна більша кількість енергії, ніж дорослій людині. Проте задовольнити потребу організму в енергії – це ще далеко не все. Одноманітна їжа не може задовольнити потреби організму: йому потрібна різноманітна тваринна й рослинна їжа, які містить у необхідних кількостях білки, жири і вуглеводи.
Добовий раціон слід розподілити так: сніданок – 20-25%, другий сніданок – 10-15, обід – 45-50, вечеря – 20-25% добової кількості їжі. Визначаючи норми харчування і складаючи раціон харчування, враховують вік дитини, масу її тіла, енергетичну цінність продуктів, їхні смакові якості та ін. Тільки таке точне врахування складу, якості і кількості поживних речовин в продуктах харчування забезпечує покриття всіх енергетичних витрат організму, що росте.
Меню для дітей треба продумувати заздалегідь, враховуючи їхні вікові особливості і потреби в харчуванні.
Для збудження апетиту діти не потребують гострих приправ, таких як гірчиця, перець. Зате для них треба включати в меню квашену капусту, овочеві слати, вінегрети і т.ін.
Ті проблеми зі здоров’ям, які ми зараз спостерігаємо у школярів, вимагають негайного вирішення та відновлення того підходу, який багато років тому використовувався у наших школах.
Шановні батьки! Здоров’я ваших дітей залежить і від Вас! Приділіть належну увагу харчуванню свого школяра, привчити дітей до правильного харчування і тоді він отримуватиме задоволення від навчання, а ви радітимете, що ваша дитина росте розумною та здоровою.
Торецьке міське управління Держпродспоживслужби
