тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Сплачений акциз – це гроші громади! Не будьте байдужими – вимагайте чек при купівлі підакцизних товарів!

На сьогодні акцизний податок є одним із найвагоміших джерел надходжень до місцевих бюджетів і питання забезпечення повноти його сплати є дуже актуальним.

За рахунок цього податку  утримуються школи, дитячі садки, лікувальні заклади, проводиться благоустрій території міста, ремонт доріг та  будинків житлового фонду. Для того, щоб кожна громада мала більше шансів стати кращою та багатшою, ми маємо навчитися платити податки.

Акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Зрозуміло, якщо немає чеку – не сплачено податок, не наповнюється бюджет. Звичайно, всі розуміють, як складно сьогодні підприємцям. Але коли одні працюють за правилами і роблять все можливе, щоб сплатити належні податки до бюджету, а інші не виходять з тіні або займаються незаконною діяльністю – це не правильно, це призводить до збільшення тіньової торгівлі, зменшення бюджетних надходжень, зубожіння громади.

Ситуація могла б виглядати по-іншому, якби покупці вимагали чек, а насправді: одні – не просять, а інші – не видають!

Кожен громадянин певною мірою бере участь у наповненні місцевих бюджетів. Щодо акцизного податку, то його платниками фактично є кінцеві споживачі, для яких податок вже включений в ціну товару, а бізнесмени – продавці лише перераховують роздрібний акциз до бюджету. Тобто, стан надходжень роздрібного акцизного податку напряму залежить від легалізації сум проданого товару. При кожній купівлі підакцизного товару 5% від сплаченої покупцем суми повинно бути перераховано до бюджету.

Наприклад, ви у магазині за 100 гривень купили пляшку горілки чи іншого підакцизного товару. Власник цього магазину повинен перерахувати 5 гривень податку, який спрямується у місцевий бюджет. А отже,  і у розпорядження торецької громади.

Можливо, хтось скептично посміхнеться: «І що вони зроблять за ті п’ять гривень?». А ви придивіться, скільки у магазинах, павільйонах, кіосках та  кафе реалізується алкогольних та слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів – десятки тисяч одиниць товару. І значна їх частина продається без чеків, а відтак, місцевий бюджет недоотримує  значних сум. Загалом, впродовж 8  місяців цього року наш бюджет отримав 1,4 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. А якби всі платили чесно?

Звичайно, реакція відповідних органів, у тому числі й влади, – жорстка, наполеглива та принципова. За результатами постійного моніторингу та аналізу надходжень акцизного податку виявляються суб’єкти господарювання, які не сплачують, або  сплачують даний податок в малих розмірах. Це може свідчити або про нелегальний продаж підакцизних товарів,  або про збиткову роботу закладу торгівлі. Такі підприємці запрошуються на засідання робочих груп військово-цивільної адміністрації . З кожним запрошеним індивідуально проводиться робота щодо забезпечення дотримання вимог податкового законодавства при реалізації алкогольних напоїв, насамперед, проведення факту продажу через реєстратори розрахункових операцій, а також здійснення аналізу товарообігу підакцизних товарів для встановлення фінансового результату від їх реалізації.

У випадку, якщо ситуація по сплаті акцизного податку по таких платниках не змінюється, то військово-цивільною адміністрацією направляються листи до  Головного управління державної податкової служби  у Донецькій області щодо здійснення відстеження товарообігу підакцизних товарів шляхом проведення фактичних перевірок платників податку.

На сьогодні вже направлені пропозиції по 5 суб’єктах господарювання.
Побороти нелегальний продаж підакцизних товарів лише зусиллями влади та контролюючих органів дуже складно, адже в місті підакцизні товари реалізують 130 об’єктів торгівлі.

До вирішення цього питання повинна приєднуватись і громадськість – надійний «контролер». Тож прохання до усіх мешканців міста проявляти свою правосвідомість при купівлі пива, алкоголю чи  цигарок. Кожен з вас повинен розуміти, що, ідучи в магазин та купуючи підакцизний товар, ви не просто сплачуєте кошти, а отримавши на руки чек, тобто придбавши товар легально, одразу перераховуєте 5% до міського бюджету і робите свій вклад у розвиток міста.

Коли купуєте ці товари – вимагайте, щоб  Вам видали фіскальний  чек за покупку. Не зупиняйтеся на цьому, прослідкуйте, щоб чек видали і тим, хто стоїть поруч з вами в черзі. 

Ця корисна звичка принесе кожному із нас неабиякий зиск. Його видача – це гарантія включення суми до доходів, з яких обраховуються податки та запорука захисту своїх споживацьких прав у разі придбання недоброякісної продукції.

Давайте зробимо перший крок свідомого громадянина – прослідкуємо, щоб заплачений нами податок потрапив до бюджету громади.

Пам’ятаймо, що, «кладучи свою цеглу, ти допомагаєш будувати світ”.

Якщо ви стали свідком продажу підакцизної продукції без відповідних документів та фіскального чеку,  тоді вам стане у пригоді безкоштовний мобільний додаток «Legal ZrPlat». Кожен громадянин Донецького регіону зможе захистити свої права та поскаржитися на недобросовісних роботодавців або порушення у сфері легалізації підакцизної групи товарів, завантаживши безкоштовний додаток на мобільний телефон чи планшет:

Play Market https://play.google.com/store/apps/details?id=com.solidpack.legalzrplat

App Store  https://apps.apple.com/us/app/legal-zrplat/id1490703512?ls=1

Для цього в додатку існують вкладка: «Поскаржитись на порушення законодавства у сфері підакцизних товарів (тютюнові та алкогольні вироби)»

З огляду на досить часті випадки обману споживачів – видачі чека невстановленої форми або взагалі відмови у видачі фіскального чека необхідно звертатися:

– за номером телефону: 0800 501 007 (напрямок «4»)

– або написати скаргу на адресу: idd@tax.gov.ua

Відділ розвитку малого бізнесу

 та підприємництва військово-цивільної адміністрації

міста Торецьк Донецької області