тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Торецьке об’єднане управління Пенсійного фонду України інформує!

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.
Шановні працівники!
Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин, а також регламентацію до чинного трудового законодавства. Якщо роботодавець віддає Вам заробітну плату «в конверті» без оформлення трудового договору, без занесення відповідного запису про місце роботи в трудовій книжці або, якщо Ваша заробітна плата нарахована в розмірі менше встановленого законодавством рівня (з 1 вересня 5 000 грн) – Вас обкрадають! Знайте, що через Вашу мовчазну згоду Ви втрачаєте:

– офіційну щомісячну заробітну плату, із розрахунку якої буде призначатися пенсія в майбутньому;
– заробітну плату під час щорічної відпустки (відпускні) і саму відпустку, що належить Вам по закону;
– грошову компенсацію за невикористані дні відпустки;
– суму індексації заробітної плати у зв’язку з підвищенням цін;
– всі доплати, що передбачені трудовим законодавством: за роботу в нічний час, за понаднормові роботи і роботу у святкові дні тощо;
– допомогу по тимчасовій непрацездатності на час лікарняного, а жінки ще й допомогу по вагітності та пологам;
– оплату та саму відпуску по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
– сума належного відшкодування збитку у випадку трудового каліцтва або профзахворювання;
– вихідну допомогу (середньомісячну заробітну плату) при звільненні працівника під час скорочення штатів;
– допомогу по безробіттю, розмір якої залежить від Вашої офіційної середньомісячної заробітної плати;
– субсидію на оплату комунальних послуг;
– інші можливості (повернути через звернення до суду належні Вам суми грошової допомоги, компенсації і взагалі пред’явити претензії роботодавцю, тому що Ви працюєте на нелегальному положенні).
Шановні роботодавці!
Закликаємо Вас не припускати випадків від використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин, адже отримання заробітної плати «в конвертах» негативно впливає на стаж роботи та пенсію, яку працівники будуть отримувати в майбутньому.
З 1 вересня посилюється контроль за оформленням трудових відносин із працівниками. Пам’ятайте: не задекларована праця не захищає від штрафу. Інспектор праці може прийти без попередження в будь-який час, він має вільний доступ до будь-яких виробничих, службових й адміністративних приміщень. Інспектор може перевіряти будь-які документи щодо працівників, спілкуватися з керівником та працівниками. Під час інспекційного відвідування дозволяється робити фото, відео або аудіо, залучати правоохоронні органи. Варто наголосити, що чинне законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин із найманими працівниками. Кримінальна відповідальність: штраф від 34 до 85 тис.грн., позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років, виправні роботи на строк до 2 років, арешт до 6 місяців. Адміністративна відповідальність: штраф від 8,5 до 34 тис.грн. Фінансова відповідальність: штраф від 47 230 грн. до 141 690 грн.
Будь-яку додаткову інформацію можливо отримати за телефонами «гарячої лінії» (06247) 4-27-64
Електронна пошта Торецького ОУПФУ r82@dn.pfu.gov.ua
Skype адреса для відеозв’язку: pfu_05133