тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Торецьке міське управління Держпродспоживслужби закликає жителів міста вакцинувати домашніх улюбленців.

Давайте убережемо себе і своїх тварин від сказу!!!

                               На даний час почастішали випадки заходу диких тварин – лисиць вовків до оселі і на подвір’я населення в м Торецьк і підконтрольної до нього території. Переконливо просимо громадян, якщо Ви не захочете  ризикувати своїм власним здоров’ям, здоров’ям своїх рідних і близьких, а також здоров’ям своєї тварини , то насамперед необхідно вакцинувати Вашого домашнього улюбленця від сказу!

До 18 століття людина не мала надійного засобу захисту від сказу. Кожна покусана шаленою твариною людина була приречена на смерть. В даний час ліків від цього захворювання також нема, проте існує єдиний засіб, що знижує ризик зараження сказом, це щорічна вакцинація домашніх улюбленців, яка захистить Вас, Ваших вихованців та також Ваших рідних і близьких.

Про хворобу

Сказ (гідрофобія, Rabies) – це захворювання вірусної природи, що виникає в результаті укусу зараженою твариною, що характеризується тяжкими ураженнями нервової системи і призводить до летального результату.

Вірус стійкий до низьких температур, але нестійкий до високих. Чутливий до ультрафіолетових і прямим сонячним променям, а також до багатьох дезінфікуючих засобів.

У природі хворіють, перш за все, дикі тварини (лисиці, вовки і т.п.). Домашні тварини (собаки, кішки, тхори) заражаються від укусу дикої тварини або попадання слини зараженої тварини на пошкоджену ділянку шкіри.

Вірус деякий час знаходиться в місці впровадження, потім проникає в спинний і головний мозок. Симптоми починають виявлятися тільки після поширення вірусу по всьому організму. Прояву клінічної картини супроводжує прихований (інкубаційний) період. Тварина в цей час також небезпечна. Найчастіше інкубаційний період триває 10 – 14 днів, сказ у людини може протікати до року.

Вашу невакциновану тварину покусала на вулиці бездомна собака, і Ви звертаєтеся до ветеринарної клініки для надання допомоги улюбленцю? Однак, оскільки тварина підозрюється в зараженні сказом, так як бездомна тварина може бути носієм вірусу, то ветеринарний лікар зобов’язаний поставити вашого улюбленця на карантин.

Карантин – це не санаторій. Під час карантину тварина утримується, ізольовано від людей і інших тварин 10-14 днів, іноді карантин може тривати до 60 днів. При цьому надати тварині допомогу немає ніякої можливості.

Клінічна картина захворювання.

Виділяються три форми прояву сказу – буйна, тиха і атипова.

Буйна форма протікає в кілька стадій:

  1. На першій стадії тварина уникає людей, ховається у темному місці або навпаки дуже доброзичливе. При цьому можливі прояви свербіння на місці укусу;
  2. На другій стадії з’являється агресія. Наростає занепокоєння, хрипкий гавкіт, схильність до поїдання сторонніх предметів, напад на інших тварин і навіть на господаря. Тварина не може ковтати воду;
  3. На третій стадії з’являються судоми, і прогресує параліч. Тварина майже постійно лежить і в підсумку гине в коматозному стані.

Тиха форма характеризується розвитком паралічу, слинотечою, нездатністю приймати їжу. Через 2 – 4 дні тварина гине.

Атипова форма (складна в діагностиці) – може тривати до 3-х місяців або навіть більше. Спочатку може проявлятися діареєю або навпаки атонією кишечника, депресією, після чого можуть наступати тимчасові поліпшення. Посмертний діагноз встановлюється виявленням специфічних включень – тілець Бабеша-Негрі під час гістологічного дослідження мозку.

Сказ у людини також поділяють на 3 стадії.

На першій стадії проявляється загальне нездужання, головний біль, підвищення температури, біль у горлі, зниження апетиту. У місці укусу з’являються неприємні відчуття. У хворої на сказ людини виникає незрозумілий страх, тривога, депресія, безсоння.

На другій стадії (через 1 – 3 дні) з’являється збудження. Напади страху води. При спробі прийняття рідин з’являються спазми м’язів глотки. Дихання супроводжується болем, судомами.

На третій стадії (на 4 – 5 день) характерно заспокоєння, зникає водобоязнь, виникає помилкова надія на одужання. Розвивається параліч кінцівок, порушення свідомості, судоми.

Смерть настає від паралічу дихання і зупинки серця.

Важливо пам’ятати – методів лікування, як таких – немає, і якщо запустити хворобу хоча б до першої стадії, то іншого результату, ніж летальний, швидше за все вже не буде. Сказ у людини – смертельне захворювання.

Якщо Вас вкусила тварина, яка підозрюється в захворюванні на сказ, необхідно негайно звернутися до травмпункту. До цього можна промити місце укусу мильним розчином на протязі 10 хвилин. Далі за призначенням лікаря проводять вакцинацію. Під час щеплень необхідно ретельно стежити за своїм здоров’ям. Антитіла після щеплень з’являються тільки через 12 – 14 днів. Інкубаційний період у людини може тривати до року, чим далі місце укусу від голови, тим інкубаційний період довше.

Ваша тварина може отримати  щеплення від сказу в Торецькій міській державній лікарні ветеринарної медицини за адресом:

м. Торецьк, вул. Дарвіна 47,тел.  (06247) 4-59-34з 8-00 до 16-00 (крім суботи та неділі)