тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

21 липня 2014 року Торецьк святкує шосту річницю звільнення від російської окупації.

Ключова роль у звільненні нашого міста належала частинам спецпризначення. Зранку, 21 липня, військовослужбовці 73-го морського центру спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого в обхід блокпостів бойовиків непомітно зайшли в місто і захопили будівлю міської ради, затримавши російських найманців. Бойовики мали намір повернути контроль над центральною адміністративною будівлею Дзержинська. Однак штурм захлинувся, а обстріл міськради з важкої техніки не змусив спецназ здатися чи відступити.

 21 липня з нагоди річниці звільнення міста Торецьк від російської окупації на центральній площі міста Торецьк відбулись урочисті заходи за участі заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Вадима Філашкіна, керівника військово-цивільної адміністрації м. Торецьк Василя Чинчика та його заступників Юрія Євсікова, Сергія Гошка, Олександра Андрусенка, військовослужбовців, волонтерів, мешканців міста. До заходів та привітань з нагоди звільнення Торецька долучився керівник військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Віталій Барабаш спільно зі своїм заступником Сергієм Легеньким.

Керівник ВЦА м. Торецьк Василь Чинчик та маленька тореччанка, що народилась у рік звільнення Торецька, Кіра Баєва, відкрили урочистості підняттям Державного прапору України.
З нагоди свята Василь Чинчик нагородив медаллю «За оборону міста Торецьк» та відзначив грамотами і пам’ятними подарункам військовослужбовців, волонтерів, лікарів, працівників ДСНС та служб міста. Серед нагороджених – військові 34-го окремого мотопіхотного батальйону, які звільняли місто шість років тому.
«Це дійсно справжнє свято, яке усією українською спільнотою ми відзначаємо вже шостий рік поспіль. Ми завжди будемо вдячні тим, завдяки кому над Торецьком вільно майорить Державний прапор України», – зазначив Василь Чинчик.
Продовжились заходи святковим автопробігом.
Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку захисникам України, полеглим за визволення міста Торецьк, та могил захисників на Алеї Героїв Миколі Кренджеляку та Геннадію Парасочці, вшанували пам’ять загиблих захисників.
Ми завжди будемо вдячні тим, хто звільняв Торецьк, та тим, поклав своє життя у боротьбі за суверенітет та цілісність України. Дякуємо українським захисникам! Слава Україні!
Святкування звільнення міста продовжиться в парковій зоні «Пергола», де буде розміщено виставкову зону, та заплановано презентацію збірки «Легенди Торецького степу».