Інформація для споживачів щодо харчових добавок в продуктах

Їжа є надзвичайно складним , багатокомпонентним фактором. Разом з нею в організм потрапляють більше ніж півсотні незамінних поживних речовин. Залежно від своїх властивостей і складу їжа справляє різноманітний вплив на людину. За її допомогою можна впливати на функцію і трофіку тканин, органів, систем організму в цілому, посилюючи або послаблюючи їх. Наявність будь-яких добавок, ідентифікованих згідно з Міжнародною системою класифікації, прийнято позначати індексом Е. Вживання харчів, до складу яких входять такі добавки, може провокувати в організмі реакції, подібні до тих, які виникають після вживання наркотиків чи алкоголю. Тоді виробляється дофамін (гормон задоволення), який, потрапляючи в кров, і створює почуття ейфорії. Щоправда, подібне блаженство швидко минає, але приємні спогади про нього залишаються. З цієї ж причини деякі люди не можуть відмовитися від споживання шкідливої їжі, навіть знаючи про її негативний уплив на здоров’я.
Учені наводять перелік найнебезпечніших е-добавок. Фахівці переконані: заміна в раціоні натуральних продуктів штучними є однією з причин збільшення захворюваності на рак, астму, ожиріння, цукровий діабет і депресію. Однак наявність у складі продукту речовин з індексом Е не завжди вказує на те, що в ньому містяться шкідливі барвники чи консерванти. Чимало харчових добавок навіть корисні для людського організму. Проте експерти стверджують: чим менше е-добавок у продукті, тим краще. Застосування штучних речовин у харчовому виробництві — простий і дешевий спосіб надати їм привабливого вигляду і кольору, гарного смаку, а також подовжити термін їх придатності.
Споживачам варто уникати товарів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти та барвники. Аби не придбати крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси, слід уважніше читати етикетки. Деякі речовини шкідливі тільки у великих кількостях, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Віддавайте перевагу натуральним продуктам.
Вживайте якомога більше екологічно чистих свіжих сирих овочів, фруктів і ягід. Не купуйте харчі з великим терміном зберігання — це ознака того, що там багато консервантів. Щоб не потрапити в халепу, обов’язково потрібно перевіряти у складі наявність харчових субстанцій. Тобто потрібно виробити у себе звичку дивитися на упаковку і, якщо там є напис з якоюсь неприпустимою в вашому випадку “Е-шкой”, тоді просто слід відмовитися від покупки або споживання цього продукту. Ви можете легко запам’ятати серед харчових добавок потрібні вам, скориставшись наведеними нижче в статті таблицею.
Шкідливі добавки Е
Дуже небезпечні
|
Е123 |
Е510 |
Е513е |
Е527 |
||||
Небезпечні
|
Е102 Е201 Е400 Е503 |
Е110 Е220 Е401 Е620 |
Е120 Е222 Е403 Е637 |
Е127 Е224 Е404 |
Е129 Е228 Е405 |
Е155 Е233 Е501 |
Е180 Е242 Е502 |
|
Канцерогенні
|
Е131 Е216 Е283 |
Е142 Е219 Е310 |
Е153 Е230 Е945 |
Е210 Е240 |
Е212 Е249 |
Е213 Е280 |
Е214 Е281 |
Е215 Е282 |
Розлад шлунку
|
Е338 Е463 |
Е339 Е465 |
Е340 Е466 |
Е341 |
Е343 |
Е450 |
Е461 |
Е462 |
Шкірні захворювання
|
Е151 Е907 |
Е160 Е951 |
Е231 Е1105 |
Е232 |
Е239 |
Е311 |
Е312 |
Е320 |
Розлад кишківника
|
Е154 Е633 |
Е626 Е634 |
Е627 Е635 |
Е628 |
Е629 |
Е630 |
Е631 |
Е631 |
Артеріальний тиск
|
Е154 |
Е250 |
Е252 |
|||||
Небезпечні для дітей |
Е270 |
|||||||
Заборонені
|
Е103 Е152 |
Е105 Е211 |
Е111 Е952 |
Е121 |
Е123 |
Е125 |
Е126 |
Е130 |
Підозрілі
|
Е104 |
Е122 |
Е141 |
Е171 |
Е173 |
Е241 |
Е477 |
Торецьке міське управління
Держпродспоживслужби
