тризуб
Торецька міська військово-цивільна адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Інформація для споживачів щодо харчових добавок в продуктах

Їжа є надзвичайно складним , багатокомпонентним фактором. Разом з нею в організм потрапляють більше ніж півсотні незамінних поживних речовин. Залежно від своїх властивостей і складу їжа справляє різноманітний вплив на людину. За її допомогою можна впливати на функцію і трофіку тканин, органів, систем організму в цілому, посилюючи або послаблюючи їх. Наявність будь-яких добавок, ідентифікованих згідно з Міжнародною системою класифікації, прийнято позначати індексом Е.  Вживання харчів, до складу яких входять такі добавки, може провокувати в організмі реакції, подібні до тих,  які виникають після вживання наркотиків чи алкоголю. Тоді виробляється дофамін (гормон задоволення), який, потрапляючи в кров, і створює почуття ейфорії. Щоправда, подібне блаженство швидко минає, але приємні спогади про нього залишаються. З цієї ж причини деякі люди не можуть відмовитися від споживання шкідливої ​​їжі, навіть знаючи про її негативний   уплив на здоров’я.

Учені наводять перелік найнебезпечніших е-добавок. Фахівці переконані: заміна в раціоні натуральних продуктів штучними є однією з причин збільшення захворюваності на рак, астму, ожиріння, цукровий діабет і депресію. Однак наявність у складі продукту речовин з індексом Е не завжди вказує на те, що в ньому містяться шкідливі барвники чи консерванти. Чимало харчових добавок навіть корисні для людського організму. Проте експерти стверджують: чим менше е-добавок у продукті, тим краще. Застосування штучних речовин у харчовому виробництві — простий і дешевий спосіб надати їм привабливого вигляду і кольору, гарного смаку, а також подовжити термін їх придатності.

Споживачам варто уникати товарів, що містять замінники цукру, підсилювачі аромату, загусники, консерванти та барвники. Аби не придбати крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси, слід уважніше читати етикетки. Деякі речовини шкідливі тільки у великих кількостях, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Віддавайте перевагу натуральним продуктам.

Вживайте якомога більше екологічно чистих свіжих сирих овочів, фруктів і ягід. Не купуйте харчі з великим терміном зберігання — це ознака того, що там багато консервантів.  Щоб не потрапити в халепу, обов’язково потрібно перевіряти у складі наявність харчових субстанцій. Тобто потрібно виробити у себе звичку дивитися на упаковку і, якщо там є напис з якоюсь неприпустимою в вашому випадку “Е-шкой”, тоді просто слід відмовитися від покупки або споживання цього продукту. Ви можете легко запам’ятати серед харчових добавок потрібні вам, скориставшись наведеними нижче в статті таблицею.

Шкідливі добавки Е

 

Дуже небезпечні

 

Е123

Е510

Е513е

Е527

       

Небезпечні

 

Е102

Е201

Е400

Е503

Е110

Е220

Е401

Е620

Е120

Е222

Е403

Е637

Е127

Е224

Е404

Е129

Е228

Е405

Е155

Е233

Е501

Е180

Е242

Е502

 

Канцерогенні

 

Е131

Е216

Е283

Е142

Е219

Е310

Е153

Е230

Е945

Е210

Е240

Е212

Е249

Е213

Е280

Е214

Е281

Е215

Е282

Розлад шлунку

 

Е338

Е463

Е339

Е465

Е340

Е466

Е341

Е343

Е450

Е461

Е462

Шкірні захворювання

 

Е151

Е907

Е160

Е951

Е231

Е1105

Е232

Е239

Е311

Е312

Е320

Розлад кишківника

 

Е154

Е633

Е626

Е634

Е627

Е635

Е628

Е629

Е630

Е631

Е631

Артеріальний тиск

 

Е154

Е250

Е252

         

Небезпечні для дітей

Е270

             

Заборонені

 

Е103

Е152

Е105

Е211

Е111

Е952

Е121

Е123

Е125

Е126

Е130

Підозрілі

 

Е104

Е122

Е141

Е171

Е173

Е241

Е477

 

  

Торецьке міське управління

Держпродспоживслужби