СОVID-19 ТА БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Світ зіткнувся із безпрецедентною загрозою від пандемії СОVID-19. Багато країн дотримуються порад Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо запровадження заходів фізичного дистанціювання як одного із способів зниження передачі захворювання. Застосування цих заходів призвело до закриття багатьох установ, підприємств та організацій. Для деяких людей робота вдома стали наразі звичайною практикою. Проте, працівники пов’язані з харчовими продуктами не мають можливості залишатися вдома, а зобов‘язані продовжувати працювати на своїх звичних робочих місцях.
На сьогоднішній день не існує наукових доказів того, що продукти якимось чином зв‘язані з передачею вірусу COVID-19, що віруси, які спричиняють респіраторні захворювання, передаються через їжу або харчову упаковку. COVID-19 – це респіраторне захворювання, і первинний шлях його передачі відбувається через контакт людини з людиною і через прямий контакт з дихальними краплями, що виділяються, коли заражена людина кашляє або чхає. Оскільки дихальні краплі занадто важкі для утримання в повітрі, вони приземляються на предмети та поверхні, що оточують заражену людину. Хтось може заразитися, торкнувшись забрудненої поверхні, предмета чи руки зараженої людини, а потім торкнувшись власного рота, носа чи очей. Це може статися, наприклад, при торканні ручок дверей, а потім дотику до обличчя. Вірогідність того, що працівники магазинів харчових продуктів спричинять зараження харчових продуктів, є вкрай низькою в разі дотримання стандартних, належних правил особистої гігієни. Коронавіруси не можуть розмножуватися в їжі; для розмноження їм потрібен організм тварини чи людини. Недавні дослідження визначили збереження життєздатності вірусу COVID -19 на різних поверхнях від 3-х до 72 годин.
Кожна людина, яка працює в харчовому секторі, повинна знати про симптоми COVID -19 для їх раннього розпізнавання, до яких входять:
– лихоманка (висока температура – 37,50 або вище);
– кашель – може бути будь-який вид кашлю, не лише сухий;
– задишка;
– важкість дихання;
– втома.
В деяких випадках інфіковані люди можуть не мати жодних ознак або симптомів захворювання, або мати легкі симптоми, які можна легко не помітити. Але ці люди можуть бути заразними та здатними до поширення вірусу. Тому персонал, який працює з харчовими продуктами, незалежно від стану здоров‘я, повинен дотримуватися правил особистої гігієни. Співробітники, які погано себе почувають не повинні приходити на роботу, а при появі перших симптомів – негайно звернутися до сімейного лікаря.
Персонал, який працює з продуктами харчування, повинен бути забезпечений письмовими інструкціями щодо запобігання поширенню COVID-19.
Особисті засоби захисту, такі як маски та рукавички, можуть бути ефективними для зменшення розповсюдження вірусів та хвороб лише за умови їх правильного використання. Одноразові рукавички не слід використовувати в якості заміни миття рук в умовах роботи з харчовими продуктами.
Крім того, рекомендовано:
– підтримка фізичної відстані не менше 1 метра між персоналом, у тому числі в місцях сидіння;
– розділення часу роботи персоналу та перерви для скорочення одночасної присутності багатьох працівників;
– максимальне обмеження неважливого фізичного контакту;
– розміщення на видимих персоналу місцях рекомендацій щодо гігієни рук та фізичного дистанціювання;
– процедури очищення та дезінфекції обладнання, приміщень, контактних поверхонь, точок частого дотику (наприклад стільниці, щипці, столові прибори, дверні ручки);
– часте та ефективне миття рук під проточною водою зі звичайним милом протягом якнайменш 20 секунд (згідно з рекомендаціями ВООЗ) – це кращий захисний бар‘єр від інфекцій;
– часте використання спиртових дезінфікуючих засобів для рук можна залучати як додатковий захід, але вони не повинні замінювати миття рук;
– належна гігієна дихання (прикриття рота і носа при кашлі або чханні);
– обов’язкове використання спецодягу;
– утилізація серветок та миття рук;
– часте чищення, дезінфекція робочих поверхонь і точок дотику, таких як дверні ручки;
– уникання тісного контакту з особами з проявами респіраторних захворювань, таких як кашель і чхання;
– фізичне дистанціювання (мінімізація контакту між потенційно зараженими та здоровими особами); за вказівками ВООЗ це принаймні один метр дистанції між співробітниками.
Підтримка фізичного дистанціювання в приміщеннях з продажу продуктів харчування є надзвичайно важливою для зменшення ризику передачі захворювання. Практичні заходи, які можуть застосовувати роздрібні торговці, включають наступні:
– регулювання кількості покупців, які заходять у магазин, щоб уникнути натовпу;
– розміщення біля входу знаків з проханням до покупців не входити в магазин, якщо вони хворіють або мають симптоми COVID-19;
– управління чергою згідно з рекомендаціями щодо фізичного дистанціювання як всередині, так і зовні магазинів;
– маркування підлоги всередині магазину для полегшення дотримання фізичного дистанціювання;
– розміщення продуктів в торгових приміщеннях на відкритих прилавках – в пластиковій, целофановій або паперовій упаковці;
– встановлення бар‘єрів з оргскла на касах та прилавках в якості додаткового рівня захисту персоналу;
– регулярний контроль стану здоров’я співробітників;
– для мінімізації контактів, за можливості, тримати двері відчиненими;
– всебічне інформування покупців про заходи по боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції.
Якщо працівник захворів на робочому місці з типовими симптомами COVID-19, його якнайшвидше слід перемістити з приміщень з харчовими продуктами та подалі від інших людей. Якщо можливо – відкрити вікно для вентиляції. Поки він чекає медичної консультації або відправлення додому, він повинен уникати будь-яких контактів з іншими працівниками. Захворілому рекомендується прикривати рот і ніс одноразовою серветкою під час кашлю або чхання, класти серветку в пакет, а потім викидати її у смітник із кришкою. Якщо в нього немає серветок, він повинен кашляти і чхати в ліктьовий згин.
Всі поверхні, з якими контактував інфікований працівник, повинні бути очищені. Для очищення слід використовувати дезінфікуючі засоби.
Якщо у працівника підтверджено наявність COVID-19, необхідно повідомити про всі тісні контакти зараженого працівника, для вжиття необхідних заходів та мінімізації подальшого ризику поширення. ВООЗ рекомендує особам, які спілкувалися з хворим, перебування на карантині протягом 14 днів з часу останнього контакту з підтвердженим випадком захворювання. Персонал, який не мав тісного контакту з первинним підтвердженим випадком, повинен продовжувати дотримуватися звичайних заходів безпеки та відвідувати роботу в звичайному режимі.
Водії та інший персонал, який здійснює постачання харчових продуктів не повинні виходити із своїх транспортних засобів під час доставки. Водії повинні бути забезпечені спиртовим дезінфікуючим засобом для рук, загальним дезинфікуючим засобом та паперовими рушниками. Водії також повинні знати про фізичне дистанціювання під час прийому та передачі товарів клієнтам, а також про необхідність дотримуватись правил особистої гігієни та носити чистий захисний одяг. Водії також повинні усвідомлювати необхідність того, щоб усі транспортні контейнери утримувались в чистоті та дезінфікувались, продукти були захищені від забруднення.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.
Громадянам сьогодні слід дотримуватися режиму самоізоляції, утримуватись від відвідування місць масового скупчення людей. Але якщо виникла необхідність вийти в найближчий магазин, то слід дотримуватися правил громадської та особистої гігієни. Наприклад, коли людина повертається з магазину, йому необхідно всі упаковки продуктів протирати спиртовими серветками або ж розчинами з деззасобами. Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.
Мийте руки, бережіть своїх близьких, по можливості залишайтеся вдома.
Завжди пам’ятайте про те, що пандемія може бути достовірною, а людське життя є величезною цінністю.
Торецьке міське управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Донецькій області
