тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Рекомендації ДУ «Донецький обласний лабораторний центрМіністерства охорони здоров’я України» щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 у підприємствах продовольчої торгівлі на період карантину.

Попереджувальні заходи з організації роботи  персоналу

–       на час дії на території України карантинних заходів щодо  недопущення розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», рекомендовано вести  журнали реєстрації відсутності ознак  захворювань гострими респіраторними інфекціями співробітників, при виявленні хворих відстороняти від роботи;

–   проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики, навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок та встановлення відповідного контролю над дотриманням правил;

–     своєчасно реагувати на виявлення симптомів серед працівників;

–    роздрукувати та/або поновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);

–    забезпечити та контролювати наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, туалетах та ін;

–     прання санітарного одягу персоналу здійснювати централізовано;

– водії  вантажівок (особливо які прибули з інших регіонів) не повинні виходити під час вантажно – розвантажувальних  робіт.

 

Заходи щодо недопущення розповсюдження  коронавірусної інфекції  серед  покупців торгівельних підприємств 

  • обмежити кількість покупців що одночасно знаходяться в підприємствах продовольчої торгівлі, встановити кількість в залежності від площі торгівельного залу(із розрахунку не більш однієї людини на 10 кв.м.), рекомендувати їх вхід до магазину у медичних масках, про що попередньо  інформувати;
  • на вході у торгівельне підприємство розмістити дезінфекційні килимки, які регулярно змочувати дезінфікуючим засобом, установити ємність з дозатором з антисептиком для рук покупців, по можливості забезпечити одноразовими рукавичками;
  • дуже важливо, щоб тільки один дорослий на сім’ю робив покупки та залишався у торгівельному підприємстві мінімально необхідний час;
  • не проводити реалізацію нефасованих продуктів харчування методом самообслуговування: борошно, крупи, цукор, макаронні вироби, кондитерські вироби без обгорток тощо);
  • бажано робити оплату кредитними картками або іншими безконтактними методами;
  • по можливості встановити огородження з оргскла для захисту працівників кас;
  • зробити розмітку у касовій зоні для покупців на відстані не менше 1,5-2,0м;
  • для покупок використовувати торгові візки, виключаючи кошики,у зв’язку з трудністю проведення їх дезінфекції;
  • для безпеки покупців бажано користуватися одноразовими рукавичками для мінімізації контакту шкіри з поверхнями (одноразові рукавчики розташувати в зоні зберігання візків з вказівкою про їх призначення);

-в перелік товарів,які реалізуються у продовольчих підприємствах,  включати антисептики для обробки рук та медичні маски;

  • обов’язково закривати торгівельні підприємства на  санітарний час протягом робочого дня (за графіком) для проведення дезінфекції  приміщень та інвентарю;
  • при можливості бажано  організувати  проведення обеззаражування УФ-лампамиповітря  в неробочий час.
  • організувати демонстрацію інформаційних матеріалів з профілактики коронавірусної інфекції у торгівельних підприємствах, а  також  відповідну інформацію транслювати через радіо супермаркетів;