Рекомендації ДУ «Донецький обласний лабораторний центрМіністерства охорони здоров’я України» щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 у підприємствах продовольчої торгівлі на період карантину.

Попереджувальні заходи з організації роботи персоналу
– на час дії на території України карантинних заходів щодо недопущення розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», рекомендовано вести журнали реєстрації відсутності ознак захворювань гострими респіраторними інфекціями співробітників, при виявленні хворих відстороняти від роботи;
– проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики, навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок та встановлення відповідного контролю над дотриманням правил;
– своєчасно реагувати на виявлення симптомів серед працівників;
– роздрукувати та/або поновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними антисептиками (додаються);
– забезпечити та контролювати наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, туалетах та ін;
– прання санітарного одягу персоналу здійснювати централізовано;
– водії вантажівок (особливо які прибули з інших регіонів) не повинні виходити під час вантажно – розвантажувальних робіт.
Заходи щодо недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції серед покупців торгівельних підприємств
- обмежити кількість покупців що одночасно знаходяться в підприємствах продовольчої торгівлі, встановити кількість в залежності від площі торгівельного залу(із розрахунку не більш однієї людини на 10 кв.м.), рекомендувати їх вхід до магазину у медичних масках, про що попередньо інформувати;
- на вході у торгівельне підприємство розмістити дезінфекційні килимки, які регулярно змочувати дезінфікуючим засобом, установити ємність з дозатором з антисептиком для рук покупців, по можливості забезпечити одноразовими рукавичками;
- дуже важливо, щоб тільки один дорослий на сім’ю робив покупки та залишався у торгівельному підприємстві мінімально необхідний час;
- не проводити реалізацію нефасованих продуктів харчування методом самообслуговування: борошно, крупи, цукор, макаронні вироби, кондитерські вироби без обгорток тощо);
- бажано робити оплату кредитними картками або іншими безконтактними методами;
- по можливості встановити огородження з оргскла для захисту працівників кас;
- зробити розмітку у касовій зоні для покупців на відстані не менше 1,5-2,0м;
- для покупок використовувати торгові візки, виключаючи кошики,у зв’язку з трудністю проведення їх дезінфекції;
- для безпеки покупців бажано користуватися одноразовими рукавичками для мінімізації контакту шкіри з поверхнями (одноразові рукавчики розташувати в зоні зберігання візків з вказівкою про їх призначення);
-в перелік товарів,які реалізуються у продовольчих підприємствах, включати антисептики для обробки рук та медичні маски;
- обов’язково закривати торгівельні підприємства на санітарний час протягом робочого дня (за графіком) для проведення дезінфекції приміщень та інвентарю;
- при можливості бажано організувати проведення обеззаражування УФ-лампамиповітря в неробочий час.
- організувати демонстрацію інформаційних матеріалів з профілактики коронавірусної інфекції у торгівельних підприємствах, а також відповідну інформацію транслювати через радіо супермаркетів;
