https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Чому Торецьк має проблему з водопостачанням?

Чому Торецьк має проблему з водопостачанням? Від чого залежить термін проведення ремонтних робіт? Заступник керівника військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Сергій Винник (Sergey Vinnik) надає роз’яснення щодо поточної ситуації водозабезпечення торецької громади.

“Пошкодження водогону та тривала зупинка водопостачання знову сколихнули торецьку громаду, спровокували велику кількість чуток та міфів. Пропоную Вашій увазі тезіси та відповіді на найбільш поширені питання” – зазначив Сергій Винник на своїй сторінці у Фейсбук.

1. Торецьк отримує воду з “Другої фільтрувальної станції” міста Горлівки, яка фільтрує воду з каналу “Сіверський Донець – Донбас” та постачає воду частині Горлівки та Торецьку. Ця вода потрапляє на водопровідний вузол Торецька, звідки вже подається абонентам за 6-ма напрямками по окремих водогонах.

2. В разі пошкодження водогону “Горлівка – Торецьк”, оперативно направляється заявка в “Спільний центр координації та контролю припинення вогню” та ОБСЕ з точними координатами пошкодження для отримання гарантій безпеки. Терміни отримання “тиші”, на жаль, не можливо спрогнозувати.

3. Терміни виконання робіт також складно спрогнозувати і вони залежать від багатьох факторів: характеру пошкоджень,
розмінування, умов виконання ремонтних робіт, тривалості світового дня, бойових дій та інших.

4. Водогін “Горлівка – Торецьк” після зупинки опресовується обережно та поступово впродовж 15-18 годин задля уникнення гідроударів та повторних пошкоджень.

5. Вся вода що надходить до водопроводного вузла без залишку розкачується абонентам. Залежно від обсягу води, що надходить до резервуара та споживається абонентами, іноді коливається час подачі води та тиск в системі.

6. Вода – не електроенергія і вона не може миттєво заповнити майже 400 кілометрів водопровідних мереж міста після тривалої зупинки. Час надходження води до абонента залежить від стану та діаметру водогону, відстані від водопровідного вузлу, висотної позначки будинку, поверху, тощо.

7. Резервний водогін – це, на жаль, не мільйони гривень, це – сотні мільйонів гривень. Наразі розробляється проєкт резервного водогону від 4-го підйому “Другого Донецького” водогону. Проєкт складний та коштує майже 4 мільйони гривень. Гроші виділено з обласного бюджету. Планується завершити проєктування в цьому році.

8. Вода з Кльобан-Бикського водосховища занадто мінералізована, її очищування та доставлення коштуватиме ще дорожче ніж доставлення води з Другого Донецького водогону.

9. Поблизу Торецька немає великих запасів артезіанської води, тому буріння скважин не вирішить проблему водозабезпечення міста. В літній період місту потрібно щонайменше 20 тисяч кубічних метрів води. Скважини найбільшого родовища води “Червоні колодязі” в найкращі часи давали близько 2 тисяч кубічних метрів або 10% від потреби. Вода в них також занадто мінералізована і потребує очищення.

10. За останні роки зроблена велика робота спільно з міжнародними партнерами щодо оптимізації системи водопостачання, заміни аварійних мереж, встановлення насосів з частотним регулюванням. Це дало змогу з минулого року майже цілодобово подавати воду більшості абонентів в осінньо-зимовий період, та значно скоротити обсяги води, необхідної для забезпечення сталого водопостачання.

І на останнє. Зараз собівартість води, що ми з Вами отримуємо, вже перевищує 45 гривень за кубічний метр. Борги КП “Вода Донбасу” за електроенергію обліковуються мільярдами гривень. Сплачуйте своєчасно за спожиту воду. Бережіть та цінуйте те, що маєте!”

Будьте завжди в курсі всіх новин і подій, шукайте інформацію за хештегом #торецьк_info