https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Інформація про необхідність реєстрації земельної ділянки, право на яку посвідчено документами старого зразка

У Державному земельному кадастрі нині відсутні відомості про велику кількість земельних ділянок, право на які виникло до 2004 року (державні акти на право власності / користування землею без кадастрового номера). Аби забезпечити належний захист державою суб’єктів права власності і господарювання, ефективну протидію протиправному позбавленню власників їх прав, запобігти виникненню судових спорів між власниками та користувачами земельних ділянок, отримати будівельний паспорт забудови земельної ділянки (для початку будівництва або реконструкції будівель, споруд) необхідним є внесення відомостей про земельні ділянки і обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель та ті, право на які виникло до 2004 року.

Згідно із пунктом 2 розділу VII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про Державний земельний кадастр” встановлено, що земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Таким чином, для внесення даних про зазначені земельні ділянки до Державного земельного кадастру (проведення державної реєстрації земельної ділянки) їх власникам (землекористувачам) необхідно звернутися до землевпорядної організації та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на кожну земельну ділянку.

Після реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі і отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку необхідно звернутись до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень для проведення державної реєстрації прав власності на земельну ділянку, яка зазначена в державному акті. За результатами державної реєстрації права власності в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на кожну земельну ділянку буде видано витяг з реєстру прав власності про реєстрацію права. Зазначені витяги разом з державним актом будуть засвідчувати право власності на земельні ділянки.

Відділ у м. Торецьку Міськрайонного управліннія у Костянтинівському районі та м.Торецьку Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області звертає увагу громадян, органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій району на необхідність внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, право власності або користування на які виникло до 2004 року та посвідчене відповідними правовстановлюючими документами. Крім того, власникам / користувачам земельних ділянок, державні акти на право власності / користування на які зареєстровані з 2005 по 2012 роки, для уникнення маніпуляцій із земельними ділянками необхідно посвідчити своє право в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Додатково інформуємо, що отримати консультацію щодо приведення документів на землю у відповідність до вимог чинного законодавства громадяни та юридичні особи можуть у Відділі  у м. Торецьку Міськрайонному управліннія у Костянтинівському районі та м.Торецьку Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області, звернувшись за адресою: м. Торецьк, вул.. Маяковського,33 та за телефоном: (06247) 4-23-70.

Відділ Держгеокадастру у м. Торецьку міськрайонногоуправління у Костянтинівському районі та м. Торецьку Головного управління Держгеокадастру у Донецькій області