Обережно – ГРИБИ!

Цього тижня приймальним відділенням центральної міської лікарні був зареєстрований випадок отруєння дикорослими грибами двох мешканців міста. Діагноз: гостре отруєння грибами. Постраждалі вживали гриби (з їх слів очищені «маслюки»), придбані на ринку.
Щорічно, особливо в осінній період, зростає кількість отруєнь дикорослими грибами. Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Гриби – їжа небезпечна і найоптимальніший варіант вберегтися від цієї небезпеки – це відмовитися від грибних страв взагалі або звести харчування грибами до мінімуму. Якщо ви все ж не можете відмовитися від грибної спокуси, Держпродспоживслужба застерігає:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
- УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
- “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
- “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
- “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
- “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
- “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
- “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
- “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, діарея, зневоднення, надмірна пітливість, зниження артеріального тиску) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Шанси на життя залежать від швидкості надання професійної допомоги! Найголовніше – максимально швидко доставити потерпілого до лікувального закладу! У разі виникнення перших ознак отруєння негайно:
- Викличте “Швидку медичну допомогу”.
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту.
- Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!
Торецьке міське управління Держпродспоживслужби України
