тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

День усиновлення – свято любові і милосердя

В останній день вересня, у великий День святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, Україна відзначає День усиновлення – свято любові і милосердя.

В цей день ми дякуємо всім людям, які прихистили дитину, впустили її до свого серця, життя та оселі. В Україні щороку зростає кількість дітей, які волею долі залишились без батьківського піклування – без мами і тата, які можуть захистити малечу від усіх бід у своїх обіймах.

Залежно від обставин, що призвели до втрати батьків, кожній дитині надається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Держава гарантує таким дітям соціальний захист, однак ніякі пільги не замінять сім’ю, тому усиновлення – це крок, що заслуговує на велику пошану з боку суспільства, бо прийняття у свою родину дитини на правах народжених дочки чи сина вимагає від дорослої людини відповідальності, доброти та терпіння.

На перший погляд процес збирання документів та проходження інстанцій, необхідний для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі, здається довгим і складним, але насправді в ньому немає нічого важкого, та всі зусилля варті того, щоб їх докладати.

На підтвердження цього в місті Торецьку щороку зростає кількість сімей, в яких виховуються усиновлені діти. Якщо у 2017 році тореччанами було усиновлено лише 2 дитини, у 2018 році – 4 дитини, то у 2019 році таких дітей вже 11.

Окрім усиновлення законодавством України передбачено ще декілька форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що створені з метою забезпечення виховання дитини у сімейному оточенні, – це опіка, піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

Опіка та піклування здебільшого стосується влаштування дітей, що залишились без батьків, до родин їх найближчих родичів.

Прийомна сім’я – це сім’я, або особа, що не перебуває у шлюбі, яка за власним бажанням приймає на виховання та спільне проживання від однієї дитини до чотирьох, в той час як до дитячого будинку сімейного типу приймаються від п’яти до десяти дітей.

В місті Торецьку на сьогоднішній день проживає 13 прийомних сімей, в які влаштовано 23 дитини, та більше ніж півтори сотні жителів міста виховують дітей під опікою, піклуванням.

На жаль, на сьогоднішній день ще багато дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, залишаються в інтернатних закладах Донецької області та Ценрі соціально-психологічної реабілітації міста Торецька, де мріють, що одного дня прийде хтось, хто з щирими прагненнями прийде до них та забере до теплого, сповненого сімейної любові та ніжності дому.

Громадянам, які мають бажання подарувати дитині батьківську турботу, та постійно проживають на території міста Торецька, для отримання інформації про можливість стати усиновлювачами, опікунами, прийомними батьками або батьками-вихователями, необхідно звернутьсь до служби у справах дітей військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області.

Служба у справах дітей розташована за адресою: м. Торецьк, вул. Руднична, буд. 35 (2 поверх). Прийомні дні: вівторок та четвер.