тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

В Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру оголосять грантовий конкурс на започаткування, відновлення та розширення мікро-, малих та середніх підприємств на підконтрольній уряду України території

До  уваги суб’єктів підприємництва!

В Україні у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру оголосять грантовий конкурс на започаткування, відновлення та розширення мікро-, малих та середніх підприємств на підконтрольній уряду України території Луганської та Донецької областей, а також у районах Запорізької та Донецької областей уздовж узбережжя Азовського моря.

Про це на пресконфренції в Укрінформі повідомив програмний координатор Програми ООН із відновлення та розбудови миру Володимир Лященко.: «Програма ООН з відновлення та розбудови миру станом на сьогодні впроваджує    10 міжнародних проєктів за фінансової підтримки 11 міжнародних донорів. І грантова програма є одним з елементів Програми ЄС підтримки Сходу України, зокрема для підтримки підприємців з Донецької, Луганської та Запорізької областей вздовж Азовського узбережжя”.

Програма імплементується чотирма агенціями ООН:

Програмою розвитку ООН (ПРООН)

Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA)

структурою ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (UN Women)

Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO).

Грантова програма буде направлена на сім основних секторів економіки:

виготовлення кераміки,

текстильна промисловість,

харчова промисловість,

індустрія гостинності (готельно-ресторанний бізнес та туризм),

зернові та олійні культури,

м’ясо-молочна продукція,

домашня птиця та яйця.

Усі, хто має намір відкрити бізнес у названих секторах економіки або ж розширити існуючий, можуть подати бізнес-заявку, свій бізнес-план через адмініструючу компанію – «Творчий центр ТЦК»

Максимальна сума гранту становить до 6500 євро у гривневому еквіваленті.

Кошти будуть покладені на рахунок підприємця.

Грант має бути спрямований на закупівлю обладнання, на розширення виробництва тощо.

«З 2015 року на Донеччині та Луганщині у межах Програми ООН з відновлення та розбудови миру на Сході України було видано понад 649 бізнес-грантів. Раніше гранти видавалися внутрішньо переміщеним особам, нинішня грантова програма запроваджується для мешканців Донецької, Луганської та Запорізької областей уздовж Азовського узбережжя”, – наголосив Лященко.

Президент Благодійного фонду «Творчий центр ТЦК» Любов Паливода поінформувала, що грантовий конкурс стартує 10 вересня.

“Дається три тижні на підготовку бізнес-планів. Вони можуть бути подані

з 23 вересня в онлайн. Термін подачі — до 1 жовтня 2019 року.

Основною вимогою для участі у конкурсі є реєстрація підприємства саме у Донецькій, Луганській та Запорізькій областях”, – розповіла вона, додавши, що грантова програма має на меті економічне зростання саме цих регіонів.

Паливода уточнила, що інформаційні сесії щодо умов участі у грантовій програмі проходитимуть у Сєвєродонецьку, Краматорську, Токмаку, Маріуполі, Мелітополі та Бердянську.

“Кожен бізнес-план оцінюватимуть за певними критеріями щонайменше три експерти. Максимальною оцінкою є 75 балів. Також будуть створені відбіркові комісії з представників донорів, місцевої громади, бізнес-спільноти для усної презентації бізнес-планів”, – зазначила президент БФ.

Вона зауважила, що сума гранту становить 75% вартості проєкту, 25% має бути власним внеском підприємця.  Приміром, це може бути безоплатна робота.

Тож, чекаємо на оголошення про початок дії грантової програми та готуємо бізнес-плани!

Відділ розвитку малого бізнесу та підприємництва ВЦА м. Торецьк