тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Святкування 5-ї річниці визволення міста Торецьк від російської окупації

П’ять років тому, 21 липня 2014 року, силами військовослужбовців Збройних сил України місто Торецьк визволено від російської окупації.

26 липня за участі керівника військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Ярослава Руденка та його заступників, військовослужбовців Торецького міського військового комісаріату, 53-ї окремої механізованої бригади, працівників Торецького відділення поліції Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області, волонтерів, мешканців міста на честь 5-ї річниці визволення міста Торецьк від російських формувань в закладі загальної середньої освіти №10 та ЗЗСО «Художньо-естетична гімназія» відкрито пам’ятні дошки захисникам України – Геннадію Парасочці та Миколі Креджеляку.

Микола Степанович Кренджеляк народився 29 липня 1982 року в селі Озерна Здолбунівського району Рівненської області. Жив у Торецьку, працював з 2001 року шахтарем. У липні 2014 року став добровольцем батальйону «Січ». 21 квітня 2017 року серце Миколи зупинилося.

Геннадій Павлович Парасочка народився у місті Торецьку в 1975 році. Навчався у ЗОШ №11, потім у професійно-гірничому ліцеї. Геннадій Павлович був солдатом 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» (53-я окрема механізована бригада), загинув 8 грудня 2017 року внаслідок вогневого зіткнення та обстрілу з міномета біля селища Травневе на «Світлодарській дузі».

Пам’ятні дошки будуть нагадувати нам про честь, мужність та відвагу людей, що не шкодують власного життя заради миру і спокою у нашій державі.

Продовжились заходи покладанням квітів до пам’ятної експозиції, присвяченої загиблим учасникам антитерористичної операції, та встановленням портретів мешканців Торецька – військовослужбовців, які загинули, захищаючи Україну від російської агресії.

В рамках святкування Дня визволення міста Торецьк в читальній залі Центральної бібліотечної системи відбулась презентації книги авторів міста «Поетична родина Торецька». В збірку увійшли твори Бориса Бочарова, Олега Василенка, Наталії Гусевой, Алли Дашкєєвої, Людмили Калінник, Володимира Карлова, Любові Карнаухової, Зарини Курбанової, Інни Оларь, Валентини Пащенко, Євгенія Сєднєва, Олександра Сущенко, Ніни Ткаченко, Юлії Захарченко.

Протягом заходу автори читали вірші, що увійшли до збірки, та передали частину видання у подарунок Центральній бібліотеці.