https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

До уваги мешканців багатоквартирних будинків

В Україні триває наймасштабніший етап житлово-комунальної реформи: держава позбавляється монополії в управлінні багатоквартирними будинками, а українці вчаться господарювати. У мешканців багатоквартирних будинків є два варіанти – створювати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ) або шукати управителя.

Відповідно до Програми економічних реформ України ОСББ буде впроваджуватись на обов’язковій основі. Цього не треба лякатись. Міжнародний і наш історичний досвід, і практика, і здоровий глузд показують нам, що ОСББ – це, мабуть, хай і не єдиний, але найкращий шлях для України.

 

Детальніше про переваги створення ОСББ:

Створення Об’єднання співвласників багатоквартирного буднику (ОСББ) не означає, що ви повинні відмовитись від послуг ЖЕКів та перейти на самообслуговування. За вашим рішенням ОСББ може прийняти одну з альтернатив: самостійно забезпечувати утримання і ремонт вашого будинку; залишити будинок на обслуговуванні ЖЕКу; передати його на обслуговування до будь-якої приватної керуючої компанії. Ви самостійно станете визначати розмір витрат, необхідних для утримання вашого будинку і прибудинкової території. Крім того, після створення ОСББ для вас зберігається встановлений законодавством порядок надання пільг на житлово-комунальні послуги та житлових субсидій. Ви станете самостійно розподіляти кошти, що вносяться у якості квартплати, визначати порядок здійснення ремонтних робіт, черговість придбання матеріалів та обладнання, необхідного для утримання будинку. А правління ОСББ буде зобов’язано звітувати перед вами про кожну витрачену копійку.

Переваги створення ОСББ

  • У разі створення ОСББ підвищується зацікавленість, відповідальність і, як наслідок, ефективність управління спільною власністю, поліпшується житлово-комунальне обслуговування;
  • Створення в будинку юридичної особи сприяє вдосконаленню договірних відносин та розвиткові конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг;
  • Укладаючи угоди, більшість голів ОСББ дуже уважно відстежують у документах інтереси споживачів, готують і відстоюють протоколи розбіжностей. Вже сьогодні можна відмовлятися від неякісних послуг, вибирати компанію на ринку вивезення побутового сміття, обслуговування ліфтів тощо;
  • Завдяки фінансовому контролю та прозорості використання коштів (а також з огляду на статус неприбуткової організації) зростає кількість сумлінних платників;
  • Формувати штатний розклад, персональний склад працівників та їх заробітну плату.
  • Можливість самостійно розраховувати та встановлювати розміри внесків на утримання та експлуатацію житлового фонду;
  • Учасники об’єднання можуть наперед запланувати заходи для поліпшення стану свого будинку, тобто для модернізації та ремонту обладнання всієї будівлі, а також встановлення систем енергозбереження;
  • Обирати на конкурсній основі виконавців житлово-експлуатаційних послуг для покращання якості утримання будинку та скорочення загальних витрат
  • ОСББ має можливість отримати у власність або довгострокове користування прибудинкову територію, це захищає прилеглу земельну ділянку від зведення на ній додаткових споруд – так званого ущільнення забудови, яке сьогодні створює проблеми багатьом мешканцям.
  • Отримувати кредит на проведення ремонтів, встановлення лічильників, облаштування прибудинкової території.
  • Брати участь у міських Програмах спів фінансування.
  • Після прийому будинку на свій баланс здавати в оренду допоміжні приміщення і скеровувати ці кошти на покращення технічного стану житла.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку створюється виключно з метою задоволення ваших потреб і не отримує прав ані на ваші квартири, ані на інше ваше особисте майно.

ОСББ – це як реєстрація шлюбу. Без створення ОСББ ви – жителі багатоквартирного будинку – живете немов цивільним шлюбом: обов’язки маєте ті ж самі, що і у шлюбі, а ось прав – аж ніяких.

З чого треба почати, щоб створити ОСББ? Створити ініціативну групу зі створення ОСББ (така група повинна складатися не менш як з трьох власників квартир чи нежитлових приміщень у Вашому будинку), та повідомити про це державну адміністрацію Вашого району.

Тепер, коли ви знаєте, що таке ОСББ, погляньте на свій будинок, на свою власність по-новому. Це все – ваше. Ось же воно: і клумба з не политими квітами біля будинку, і вибиті вікна, розбиті ліхтарики в рідному парадному, і двері, що покосилися. Все це –  лише ваше. І більше нічиє. Воно потребує вашої турботи.

Ваш будинок розраховує на Вас