https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Митрополит Епіфаній вперше відвідав Донецьку область

Сьогодні до Маріуполя приїхав Митрополит Київський та всієї України Епіфаній. Це перший візит предстоятеля канонічної автокефальної Православної церкви України на схід нашої держави. Разом із ним до Маріуполя приїхали очільник Західної єпархії Української православної церкви в Америці архієпископ Даниїл, який був представником Вселенського патріарха Варфоломія в Україні під час процесу отримання томосу, легендарний священик Іван Сидор, який бив у дзвони Михайлівського Золотоверхого собору в ніч штурму Євромайдану, та архієпископ Донецький та Маріупольський ПЦУ Сергій.

Одразу по прибутті до міста Епіфаній здійснив коротку жалобну службу за загиблими захисниками України біля пам’ятного знаку у Міському саду. Після неї митрополит звернувся до містян із закликом ніколи не забувати героїв, які віддали життя за Україну, та висловив надію на перемогу у цій війні.

“Всі зараз так багато говорять про мир. Всі ми, без винятку, прагнемо миру. Але ми прагнемо справедливого миру, і справедливий може запанувати тільки тоді, коли ми переможемо агресора. По-іншому може запанувати інший мир – мир у неволі, і такого миру ми не прагнемо”, – сказав Епіфаній.

За словами предстоятеля Православної церкви України, її священнослужителі роблять усе можливе, аби наблизити цей переможний мир. Зокрема, він нагадав про військових капеланів, які підтримують захисників України у найскрутніших ситуаціях.

Глава ПЦУ прокоментував розбіжності, які останнім часом виникли між ним та почесним патріархом Філаретом. Він запевнив, що розколу у новоствореній церкві не буде, адже такі структури як УПЦ КП та УАПЦ були розпущені напередодні Об’єднавчого Собору, і тепер не існують ані юридично, ані фактично.

“Ми поважаємо святішого патріарха Філарета, але не підтримуємо тих думок і ідей, які ним висловлені в останні дні. Ми будемо спільними зусиллями розбудовувати нашу церкву та йти до визнання серед інших помісних православних церков. На жаль, Москва активно протидіє цьому процесу”, – наголосив глава ПЦУ.

Відповідаючи на питання про майбутнє церкви на Донеччині, де поки що лише одна парафія УПЦ МП перейшла до ПЦУ, митрополит запевнив, що вже є громади, які звертаються до владики Сергія з бажанням перейти, а деякі ще побоюються.

“Ми не ставимо хронологічних рамок, коли повинні всі об’єднатися. Але ми віримо, що поступово ця хвиля, яка активно почалася на західній Україні, буде поширюватися через центр і дійде до сходу”, – пояснює Епіфаній.

Архієпископ Памфільський Даниїл розповів, що давно хотів відвідати схід України, проте посольство США тривалий час накладало обмеження на подорожі своїх громадян на прифронтову територію. Він тільки вчора знову прилетів до України, а вже сьогодні зранку разом із митрополитом Епіфанієм вирушив до Маріуполя. Насамкінець він переказав маріупольцям вітання від української діаспори у США та висловив віру у те, що Донецька єпархія ПЦУ розширюватиметься і розвиватиметься.

Джерело: https://dn.gov.ua/ua/news/mitropolit-epifanij-vpershe-vidvidav-donecku-oblast