тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Патріотизм та результативність – запорука ефективної діяльності

25 березня 1992 року Верховна Рада прийняла Закон  України “Про Службу безпеки України”. З того часу почався історичний облік діяльності, розвитку й розбудови української спецслужби, яка стала щитом державності й вже двадцять сім років захищає суверенітет на національні інтереси нашої країни.

Для посилення роботи СБУ на лінії розмежування, більш ефективній протидії російській збройній агресії проти України та вирішення завдань у сфері забезпечення національного суверенітету у серпні 2017 року було створено Головне управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях. Цей підрозділ об’єднав три управління та активно протидіє розхитуванню політичної  і соціально-економічної ситуації на Сході України  в рамках операції Об’єднаних сил.

За ці півтора роки в Головному управлінні вдалося створити єдиний колектив однодумців, споріднених патріотизмом та спільною метою захисту України. Їх діяльність та зусилля позитивно вплинули на розвиток оперативної обстановки в регіоні та зменшили рівень загроз державній безпеці країни.

У першу чергу увага спецслужби в регіоні спрямована на протидію зовнішньому ворогу та російсько-терористичним військам. Так у 2018 році співробітники ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях встановили та проводять перевірку стосовно 35 осіб, які причетні до діяльності спецслужб іноземних держав. Разом з тим, правоохоронці виявили 158 членів диверсійно-розвідувальних груп бойовиків незаконних збройних формувань, викрили діяльність груп російських спецслужб на тимчасово окупованих територіях Донбасу та виявили факти з ознаками розвідувального інтересу. Яскравим прикладом цього стало виведення з окупованої території Донецької області «міністра агропромислової політики і продовольства» і «міністра культури та туризму» терористичної організації «ДНР», колишнього «заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації» та ще декількох функціонерів псевдоутворень. Також співробітники Служби безпеки України зі складу Об’єднаних сил затримали кількох іноземних громадян, як брали активну участь у терористичній діяльності незаконних збройних формувань. Наприклад, на Донеччині було затримано громадянина Республіки Білорусь, який керував танком у бандугрупованні «Сомалі», перебував у складі 11 ОМСП «Восток», здійснював активний опір силам АТО, в тому числі під час штурму Донецького аеропорту в 2015 році, безпосередньо брав участь в боях проти Збройних Сил України на Авдіївській промзоні й у районі Широкиного.

Протягом року правоохоронці виявили  249 осіб, причетних до підготовки або вчинення терористичних актів і диверсій. У грудні 2018 року співробітники Головного управління в регіоні спільно з харківськими колегами затримали в Луганській області колишнього бойовика терористичної «ЛНР», який був завербований представниками так званого «МДБ ЛНР» і мав здійснити диверсію на залізниці. Співробітники спецслужби задокументували, що за завданням кураторів фейкового «МДБ» зловмисник за допомогою вибухового пристрою мав підірвати залізничну колію, яка з’єднує Харківську і Луганську області та використовується в тому числі й для виконання завдань в рамках ООС.

Співробітники СБ України із задіянням бійців спецпідрозділу “Альфа” затримали диверсанта на «гарячому» в Сватовому Луганської області під час приведення вибухового пристрою в дію.

Ще один диверсант на Луганщині отримав завдання здійснити теракт поряд з військовою частиною в Сєвєродонецьку та планував замах на співробітника обласної військово-цивільної адміністрації. Також у Луганській області в 2018 році під час замаху на вбивство колишнього співробітника судової гілки влади.

У Донецькій області затримано трьох громадян України – членів розвідувально-диверсійної групи, які під безпосереднім кураторством представників спецслужб РФ планували вчинення низки терористичних актів на підконтрольній Україні території, спрямованих на ліквідацію співробітників правоохоронних органів України, залякування місцевого населення, провокацій та ускладнення військового конфлікту, шляхом підриву саморобних вибухових пристроїв.

За минулий рік за матеріалами ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях розпочато 487 кримінальних проваджень, винесено 110 вироків суду, в тому числі щодо розвідувальної діяльності, за фактом скоєння терористичних актів, терористичної та екстремістської діяльності, фінансування тероризму, зміни та закликів до насильницької зміни меж території України, стосовно осіб, причетних до міжнародного наркобізнесу та економічних правопорушень.

Тільки у березні 2018 року слідчі Служби безпеки України на Луганщині завершили досудове розслідування та направили до суду десять обвинувальних актів по кримінальним  провадженням стосовно так званих «силовиків» терористичної організації «ЛНР». Серед обвинувачених «в.о. міністра внутрішніх справ» самопроголошеної республіки, п’ятеро очільників підрозділів так званого «МВС ЛНР», двоє працівників «генпрокуратури» та два керівника «митниці».

  У рамках 26 кримінальних проваджень за матеріалами  повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 109, 110, 258-3 КК України, представникам НЗФ «ЛНР» та «ДНР», у тому числі 5 діючим суддям України (на момент вчинення правопорушення), які вчинили протиправні дії у сфері державної безпеки, виконуючи службові обов’язки на керівних посадах у «правоохоронних, контролюючих, судових» органах самопроголошених псевдодержавних утворень.

На Донеччині за вчинення злочинів проти України до десяти та п’ятнадцяти років позбавлення волі засуджено двох громадян Росії, які брали активну участь у терористичній організації «ДНР». Один з них у складі незаконних збройних формувань зі зброєю в руках охороняв підконтрольні терористам військові об`єкти, облаштовував блокпости бойовиків, збирав інформацію про розташування та кількість сил і засобів антитерористичної операції, брав участь у бойових діях проти українських військових. Інший зловмисник у 2014 році прибув до Донецька та був куратором однієї з диверсійних груп, брав активну участь у бойових діях проти сил антитерористичної операції в районі Сніжного та кургану Савур-Могила, на території одного з полігонів ЗС РФ у Ростовській області керував навчанням диверсійних дій в умовах міста для бойовиків так званої «ДНР», обіймав «посаду» керівника одного з «департаментів Ради безпеки ДНР».

За матеріалами Служби безпеки України також суд засудив до десяти років позбавлення волі так званого «міністра фінансів ДНР» та ще трьох осіб, причетних до фінансування терористів.

Державна безпека України в сфері кібернетики, інформації і когнітивного впливу особлива важлива в умовах гібридної війни та російської інтервенції. Так протягом минулого року співробітники підрозділів кібербезпеки Головного управління виявили шість фактів кібернетичного впливу та 45 фактів здійснення кібератак на об’єкти критичної інфраструктури і державні електронні інформаційні ресурси регіону, припинили використання 35 загальнодоступних та соціально-орієнтованих інформаційних ресурсів на шкоду державній безпеці України.

Збройний конфлікт на Сході України викликав значне збільшення незаконного розповсюдження та обігу зброї. У рамках операції Об’єднаних сил співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях припинили діяльність семи осіб й організацій, пов’язаних з незаконним зберіганням та обігом зброї,  вилучили 47 одиниць військових засобів ураження, 14222 боєприпасів, п’ять вибухових пристроїв, більше десяти кілограмів вибухових речовин та майже вісімдесят тисяч патронів.

Втім не менш небезпечним є й внутрішній ворог української державності. Корупція в органах державної влади, економічні злочини, організована злочинність та розповсюдження наркотиків завжди були під пильною увагою спецслужби.

Протягом минулого року представники спецслужби на Донбасі вилучили 15,35012 кілограмів наркотичних засобів, не допустили нанесення економічних збитків державному бюджету України на суму більше півтора мільярда гривень, відновили права державної, комунальної власності на понад сорок один мільйон гривень. За матеріалами ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях засуджено посадовця, причетного до розтрати бюджетних коштів у сумі 1,2 мільйони гривень, виділених на відновлення інфраструктури Сватового, пошкодженої від вибуху артскладу ЗСУ.

За результатами проведених оперативно-розшукових заходів за напрямом боротьби з корупцією та організованою злочинністю задокументовано протиправну діяльність п’яти злочинних угруповань та однієї злочинної організації. Одне з таких міжрегіональних організованих угруповань спеціалізувалося на вимаганні грошей у підприємців Краматорська. До складу банди входили раніше судимі мешканці столиці та Донеччини, зокрема представники відомих у 1990-ті роки кримінальних угрупувань. Злочинними діями кримінальників керував так званий «смотрящий» з Києва. Оперативники спецслужби затримали за адресами проживання в столиці та Донецькій області вісьмох зловмисників, у тому числі ватажка банди.

Ще одним подібним злочинним угрупованням, яке складалося з раніше судимих мешканців однієї з країн Південного Кавказу, Північної Африки та місцевих жителів керував колишній «смотрящий» за Авдіївкою на Донеччині. Зловмисники, створюючи штучні конфліктні ситуації, вимагали від громадян, зокрема приватних підприємців, гроші. Сума за «вирішення питання» становили від вісімсот до одинадцяти тисяч доларів США. У разі несплати «данини» рекетири погрожували насильством і фізичною розправою.

У рамках протидії корупційним злочинам за матеріалами Служби безпеки України у 2018 році засуджено дванадцять посадовців державних структур та правоохоронних органів, оголошено про підозру 31 зловмиснику, серед яких один із заступників Сєвєродонецької міської ради, голова однієї з територіальних громад Добропільського району, які вимагали так звані «відкати» за укладання договорів на виконання підрядних робіт.

Разом з тим, на хабарі у двісті тисяч гривень викрито керівника одного з підрозділів Краматорського відділу поліції, який вимагав від місцевого фермера двісті тисяч гривень за сприяння в підприємницькій діяльності з вирощування сільськогосподарських культур. Також задокументовано протиправну діяльність    двох керівників одного з районних відділів Нацполіції  у Луганській області. Вони вимагали понад сто тридцять вісім тисяч гривень від місцевого жителя та не притягувати чоловіка до кримінальної відповідальності за самовільні зайняття земельної ділянки і будівництво. 

На «гарячому» затримано начальників підрозділів «тилового» забезпечення 53 ОМБР та Лисичанського прикордонного загону, які вимагали неправомірну вигоду, за «вирішення» питань у сфері матеріального забезпечення військових об’єктів.

Отже, до свого професійного свята співробітники Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях підійшли зі значними результатами. Молодий підрозділ, який працює на передовій, активно підтримує законність і правопорядок у регіоні, ефективно виконує завдання, покладені на СБУ, і доводить свою дієвість.  

 

Джерело: https://dn.gov.ua/ua/news/patriotizm-ta-rezultativnist-zaporuka-efektivnoyi-diyalnosti?v=5c98ad1f831a9