Супермаркети стають джерелом ботулізму. Як уберегтися?

В Україні все частіше причиною захворювання на ботулізм стають продукти, куплені в офіційних торгових мережах.
Раніше вважалося, що основне джерело зараження бактерією ботулізму – куплені з рук консерви, копченості, гриби. Але тільки за минулий рік в Україні зафіксовано 15 випадків захворювання на ботулізм після вживання в їжу консервів і продуктів, куплених в магазинах і супермаркетах.
Саме консерви можуть бути головним джерелом небезпеки. Тому як бактерія ботулізму, потрапляючи до такої безкисневої середи, починає активно виробляти токсин, який у замкнутому просторі накопичується і загрожує людині бідою.
– у 2017 році в Україні на ботулізм захворіли 103 людини (8 в результаті – померло),
– у 2018 році від цього захворювання постраждало 92 людини (7 смертей),
Але людям варто знати, що все частіше в країні фіксуються випадки зараження через продукти, куплені в торгових мережах. Це – наслідок недбалості виробників продуктів. Після виявлення такого факту як продавцям, так і виробникам такого продукту загрожує перевірка Держпродспоживслужби з накладенням штрафу до 40 тисяч гривень для юридичних і порядку 30 тисяч гривень – для фізичних осіб. Крім цього, робота такого підприємства буде припинена, а поліція заведе кримінальне провадження. Громадянам варто пам’ятати, що згадані продукти не варто купувати на ринках. При перших ознаках отруєння ботулізмом (сухість у роті, ускладненість дихання, потемніння в очах) треба негайно звертатися до лікаря! Захворювання може призвести до фатального підсумку!
Правда, сироваткою від ботулізму Україна забезпечена не дуже добре. У нашій країні вона не виробляється, а потрапляє переважно завдяки гуманітарним організаціям . І такою вакциною забезпечені не всі лікарні країни і нашого міста.
Начальник Торецького міського управління Держпродспоживслужби Козак О.А.
