тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

До уваги суб’єктів державної реєстрації та нотаріусів

22 червня 2013 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 06 червня 2018 року № 484 «Деякі питання функціонування Державного реєстру речових прав на нерухоме майно» (далі – постанова), прийнята на виконання вимог Законів України «Про довірчі послуги» та «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Постановою удосконалено функціонування Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав) та процедури державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в цілому.

Також, постановою внесено зміни до низки актів Кабінету Міністрів України, зокрема, викладено в новій редакції Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1141.

Змінами, передбаченими до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127,удосконалено процедуру надання (припинення) безпосереднього доступу посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування та інших визначених законом осіб, адвокатів та нотаріусів до Державного реєстру прав та посилено вимоги до захисту інформації, що міститься у Державному реєстрі прав, з метою запобіганню несанкціонованому доступу та поширенню такої інформації, шляхом застосовування засобів криптографічного захисту інформації, які мають сертифікат відповідності або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сфері криптографічного захисту інформації.

Варто зазначити, що до набрання чинності Законом України «Про електронні довірчі послуги», тобто до 07 листопада 2018 року ідентифікація користувачів під час надання доступу до Державного реєстру прав, отримання через веб-портал Мін’юсту послуг у сфері державної реєстрації прав, а також ідентифікація державних реєстраторів прав здійснюються за допомогою “ЕЦП.

Крім того, постановою передбачається започаткування Реєстру об’єктів нерухомого майна, як підсистеми Державного реєстру прав. Зазначений реєстр акумулюватиме відомості за результатами технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, необхідні в роботі державних реєстраторів прав на нерухоме майно, органів місцевого самоврядування та органів державного архітектурно-будівельного контролю.

Відділ взаємодії з суб’єктами державної реєстрації
та підвищення кваліфікації державних реєстраторів
Управління державної реєстрації Головного
територіального управління юстиції у Донецькій області