https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

На Донеччині затвердили концепцію розвитку Єдиного українського культурного простору

Під час засідання колегії Донецької облдержадміністрації затвердили проект концепції розвитку Єдиного українського культурного простору Донецької області. Метою проекту є формування у мешканців області усвідомлення того, культура нації починається з культури кожної громади і є основою духовного життя людини.

«Роками у свідомість людей вкладали думку, що Донеччину почали штучно заселяти зовсім нещодавно, для закріплення цього міфу використовували суто географічний термін «Донбас». Ми маємо показати, що українці мешкали тут ще за козацьких часів, показати, що Донеччина може пишатись величезною кількістю діячів, які зробили неоціненний внесок у розвиток української культури», – зазначила в.о. начальника управління культури і туризму Світлана Шмельова.

Проект передбачає створення у багатьох містах культурних просторів, фотозон, проведення фестивалів. Культурні простори будуть поєднувати у собі реконструйовані сквери, парки, фонтани, заклади культури та скульптурні композиції. У кожному місті проекти різняться за тематикою, але їх об’єднує головна ідея – простори присвячені видатним українцям, які проживали на Донеччині.

«Ціла команда працювала над створенням концепції. У нас, українців, і царська влада, і СРСР хотіли відібрати нашу пам’ять. Єдиний український культурний простір Донеччини – це не черговий проект, це завдання – згадати, хто ми і звідки походимо. Дуже важливо мати коріння, тоді будь-яке дерево непохитне. Я дуже хочу, щоб ми почали відновлювати генетичну пам’ять. Для керівників міст та районів концепція має стати керівництвом до дій, і я сподіваюсь, що розвитку єдиного культурного простору буде надано гідну увагу», – зазначив Павло Жебрівський. 

Колегією Донецької ОДА прийняте рішення розробити управлінням культури і туризму обласної програми, яка дозволить реалізувати єдиний культурний простір. Програму мають презентувати протягом 2018 року.

 

Джерело: http://dn.gov.ua/na-donechchyni-zatverdyly-kontseptsiyu-rozvytku-yedynogo-ukrayinskogo-kulturnogo-prostoru/