https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Перемога над Чорнобилем непідвладна забуттю

14 грудня вся Україна відзначатиме День ліквідатора аварії на ЧАЕС.

Чорнобиль.Це слово сьогодні стало символом горя, страждань, розорених людських осель, зламаних планів на майбутнє. Чорнобильська трагедія – це жорстоке і, мабуть останнє попередження людству про те, що час розкидати каміння вже минув і настав час каміння збирати.

Немає статистичного обліку людей, які у 1986 році приймали участь у ліквідації аварії, ніхто не може назвати точну кількість цих людей. Для ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції було прийняте рішення накрити реактор спеціальним «саркофагом» задля запобігання розповсюдження радіоактивних часток. В його будівництві було задіяно багато тисяч людей, які закінчили це будівництво 30 листопада 1986, а 14 грудня – держкомісія прийняла в експлуатацію комплекс захисних споруд. Пізніше їх  назовуть – ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС.  Багатьох із них немає серед живих.  Мужньо боролися з незримим ворогом багато мешканців нашого міста. За даними, які заходяться в громадській організації «Торецька міська ветеранська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України», на ліквідацію аварії було направлено 499 мешканців нашого міста. Станом на 01.12.2017 на обліку в управлінні соціального захисту населення перебуває 216 ліквідаторів 1,2,3 категорій.

Під час ліквідації аварії на ЧАЕС, ніхто не  уявляв собі всього жаху наслідків як для себе особисто, так і для країни в цілому. Це зараз всі знають, що ліквідатори тієї жахливої аварії  – герої, які врятували світ від «мирного» атому, а тоді ці люди просто виконували свою роботу. І це при тому, що серед ліквідаторів переважна більшість – це не фізики-ядерники, не інженери і пожежники, а військовослужбовці строкової служби та міліціонери, шахтарі та водії, люди різних професій, яких призвали через військкомати або від підприємств у відрядження на ліквідацію аварії.   

14 грудня – це своєрідний День Перемоги, Ваш, шановні ліквідатори, День Перемоги над стихією вогню, що охопила четвертий енергоблок, над  ланцюговою реакцією смерті, над атомним лихом.

Ваша щоденна праця у далекому 1986 році – це щоденний подвиг у  битві за життя співвітчизників, за майбутнє дітей, за спокій і впевненість у завтрашньому дні.

Вічна вдячність живим і світла пам’ять загиблим!  Ми низько схиляємо голови перед Вами – ліквідатори аварії на ЧАЕС. Велика Вам подяка і низький земний уклін! Бажаємо Вам і Вашим близьким здоров’я, сімейного затишку, добра, миру.

 

В.о.начальника Управління соціального

захисту населення військово-цивільної

адміністрації міста Торецьк                                                                    О.В.Кузін