тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Легалізації найманої праці – особлива увага

На сьогоднішній день питання легалізації заробітної плати та погашення заборгованості із її виплати є і залишається одним із першочергових завдань органів влади. Але для легалізації тіньової зайнятості населення недостатньо дій з боку органів виконавчої влади. Передусім треба змінювати свідомість та виховувати в суспільстві нетерпиме ставлення до тіньових зарплат громадян.

Адже коли наймані працівники (а в деяких випадках – і керівники підприємств) отримують заробітну плату менше мінімальної, вони втрачають страховий стаж, і коли приходить пенсійний вік виникають проблеми з нарахуванням пенсії та її розміром. Велике занепокоєння викликає так звана “тіньова зайнятість” — коли людина працює без оформлення трудових відносин. Якщо існує заробітна плата “в конвертах” — то не існує пенсії “в конвертах”.

Немає страхових внесків – немає пенсії. Така категоричність – аж ніяк не припущення, швидше цілковита реальність. При призначенні та перерахунку пенсійних виплат до уваги береться страховий стаж особи, за який повністю сплачено страхові внески. Уже восени в України розглянуть у другому читанні і в цілому урядовий проект пенсійної реформи. Документ передбачає цілу низку нововведень як для чинних, та і для майбутніх пенсіонерів. Вводиться «осучаснення» пенсій (5,6 мільйона пенсій перерахують, в результаті вони зростуть від 200 до біль ніж 1000 гривень), посилюються правила розрахунку стажу. Згідно з пропозиціями уряду, з 2018 року для виходу на пенсію необхідно буде мати 25 років страхового стажу, з 2028 року – 35 років. (Зараз в Україні для виходу на пенсію достатньо мати стаж 15 років).Для розрахунку майбутньої пенсії буде враховуватися лише страховий стаж, тобто, той, якого ви набули пр офіційному працевлаштуваннні та сплаті внесків до Пенсійного фонду відповідно.

Кожна застрахована особа може спостерігати за відрахуваннями зі своєї зарплатні через веб-портал, який кілька років поспіль успішно діє у Пенсійному фонді України.

Веб-портал Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) дозволяє:

– звернутися до управління з питаннями у зручний для кожного час;

– записатись на прийом до фахівців Пенсійного фонду не виходячи з дому;

– переглядати власну пенсійну справу без відвідання Пенсійного фонду у будь-який час;

– отримати дані з персональної облікової картки застрахованої особи, яка містить перелік страхувальників, суму заробітку з якої сплачено внески, кількість днів для стажу, відмітки про сплату  єдиного внеску та відомості про спеціальний пільговий стаж.

Працівник може легко контролювати, наскільки відповідально роботодавець сплачує за нього єдиний внесок і, в разі потреби, це питання порушити своєчасно. 

Користуючись нагодою, ще раз нагадуємо про відповідальність за порушення законодавства про працю. Так, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при виконанні роботи повний робочий час та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, несуть відповідальність у вигляді штрафу – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. На теперішній час ця сума становить 96 тисяч гривень. Порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі карається у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (9600 грн.). Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (32000 грн.).

З питань реєстрації на веб-порталі Пенсійного фонду України, по питаннях, пов’язаних з належним оформленням трудових відносин та нарахуванням заробітної плати можна звертатися до управління Пенсійного фонду України  в місті Дзержинську за адресою: вул.Дружби, 22 (Музикальний коледж), кабінет 11 або 4.

 
Перший заступник начальника
управління Пенсійного фонду
України в м.Дзержинську                                                      Н.В.Крилова