ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА В м.ДЗЕРЖИНСЬКУ (ТОРЕЦЬКУ) ІНФОРМУЄ. Інформація для суб’єктів підприємницької діяльності

Про санітарно-епідемічну ситуацію
Санітарно-епідемічна ситуація по гострим кишковим інфекційним захворюванням на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною. З початку року зареєстровано 79 спалахів, внаслідок яких постраждала 941 особа, з них 750 дітей (79,7%), за аналогічний період 2016 року – 70 спалахів (1602 особи, в т.ч. 816 дітей – 50.9%).
Розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких 33 було пов’язано із вживанням рибної продукції. П’ятеро посграждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області, м. Київ).
У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів та харчових отруєнь, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини і готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання постраждалими продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.
За результатами встановлених порушень тимчасово призупинялось функціонування 24 об’єктів, винесено 15 постанов про накладання штрафів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 9 посадових осіб, відсторонено від роботи 17 працівників. До правоохоронних органів направлено матеріали за 46 справами, відкрито 21 кримінальне провадження. Керівникам об’єктів надано пропозиції, розпорядження щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням.
Керівники попереджені про особисту відповідальність згідно зі статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», статтею 325 Кримінального кодексу України за порушення санітарних правил і норм, встановлених з мстою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань.
Водночас, епідемічна ситуація залишається неблагополучною. На минулому тижні у м. Києві зареєстровано резонансний спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію після вживання їжі в закладі громадською харчування ТОВ «Суши Ленд», внаслідок якого постраждало 39 осіб. Виявлено численні порушення вимог санітарного законодавства.
З огляду на викладене, з метою недопущення санітарно-епідемічних ускладнень, операторам ринку харчових продуктів необхідно здійснювати профілактичні заходи для попередження виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, а саме:
1. Дотримуватись гігієнічних вимог щодо умов, технології виготовлення, обробки, реалізації, зберігання та транспортування харчових продуктів (ст.49, 50, 51 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон)).
2. Дотримуватись правил особистої гігієни, проходження обов’язкових медичних оглядів, забезпечити наявність особових медичних книжок та навчання персоналу потужностей (ст.47 Закону, ст. 26 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст.21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».
3. Дотримуватись гігієнічних вимог щодо водопостачання та водовідведення (ст.47 Закону, Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення, Державні санітарні норми та правил утримання територій населених місць, затверджені наказом МОЗ від 17.03.2011 № 145).
4. Проводити дезінфекційні заходи (ст.40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 50 Закону, ст.30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», ст.8, 18, розділ VI Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).
5. Дотримуватись гігієнічних вимог щодо: обладнання та інвентарю (ст.45 Закону), стану приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти (ст.42 Закону), відповідності потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів (ст.41 Закону), відповідності гігієнічним вимогам рухомих та/або тимчасових потужностей та транспортних засобів (ст.43 та ст.44 Закону).
6. Поводитись з харчовими відходами відповідно до вимог законодавства (ст.46 Закону).
