тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Центральна міська лікарня м.Торецька

Загальна інформація

Офіційний сайт – http://cgb-dzer.ucoz.ua/

Керівник – Халаімов Сергій Володимирович

Тел. (06247) 3-31-30 з 8.00 – 16.00

 

Історія становлення і розвитку охорони здоров’я
м. Торецька (п. Щербинівка)

Перші кроки, по становленню служби і системи охорони здоров’я міста в самих елементарних і простих її організаційних формах йдуть своїм корінням у кінець ХІХ початок ХХ століття і безпосередньо пов’язані з зародженням капіталізму в нашому регіоні, створенням рудників, припливом для їх обслуговування значних робочих мас, розвитком земської медицини.

На початку ХХ століття в період 1905-1910рр. Щербинівський рудник обслуговувало всього два фельдшери.

До 1917р. селище вже обслуговувався трьома фельдшерами і одним лікарем.

Одним з перших лікарів на Щербинівському руднику, починаючи з 1911р. став Сергій Олександрович Фигуровський, який одночасно забезпечував медичне обслуговування робітників і населення прилеглих рудників (пізніша назва – Північний і їм. Артема).

В дореволюційний період у Щербинівському руднику була лише одна лікарня з 10 стаціонарними ліжками, яка розміщувалася в приміщенні колишньої стайні шахтоуправління Щербинівського рудника.

Період після Великої Жовтневої соціалістичної революції став переломним в організації медичного обслуговування робітників Щербинівського рудника.

Вже в 1924р. – укомплектовано штат лікарів. Стаціонар доведений до 60 ліжок. Відкрито зуболікарський кабінет, у зв’язку з колосальною захворюваністю на туберкульоз – тубдиспансер.

Дифтерія, туберкульоз, тиф, скарлатина у перші десятиріччя ХХ століття стали основними захворюваннями, з якими змушені були вести безпрецедентну боротьбу лікарі та медичні працівники міста.

Перший серед них – Сергій Олександрович Фигуровський, який став першим організатором охорони здоров’я в нашому місті, людина легендарної долі, революціонер і лікар, громадський діяч. Виключений за революційну діяльність у 1894р. з 4-го курсу медичного факультету Московського університету, (син сільського вчителя, Коломенського повіту Московської губернії), все ж по його закінченні в 1900 році працював лікарем у Прилуках Полтавської губернії. За участь в революції 1905р. був насильно мобілізований і направлений на фронт. В 1918р. знову повернувся на Щербинівський рудник і в 1920р. зі становленням радянської влади став головним лікарем, в 1925р. – райздравінспектор Железнянського району, член райвиконкому, член Щербинівської селищної ради. За значний внесок по медичному обслуговуванню робочих Щербинівського рудника; наукову роботу – (монографія «Туберкульоз в текстильній промисловості», дослідження в області травматизму робітників, їх професійному відборі, епідеміології черевного тифу) – Фигуровському С. А. було присвоєно звання «Заслужений лікар УРСР».

Наступний етап розвитку охорони здоров’я в місті пов’язаний з початком 30-х років ХХ століття, коли в 1932р. в місті була побудована руднична лікарня на 220 ліжок, що розміщувалося в чотирьох барачних будівлях, де функціонували терапевтичне, хірургічне, акушер-гінекологічне та інфекційне відділення.

За пропозицією робочих ш. їм. Дзержинського лікарні було присвоєно ім’я В.І.Леніна.

У цей період (30-ті роки) в лікарні працювало 10 лікарів, серед них – 2 терапевта, 2 хірурга, 2 педіатра, 2 акушер-гінеколога, 1 травматолог, 1 інфекціоніст.

У 30-ті роки охорону здоров’я очолила Фекла Гаврилівна Дуброва, народжена у 1903р. у селі Рубанівка Мелітопольського повіту Таврійської губернії (нині Херсонська область), наймичка до приходу Радянської влади (1921р.), комсомолка (1921р.) і з цього року районний секретар ЛКСМУ. З 1923р. – активний працівник, член райкому партії. По завершенні медичного робітфаку (1925р.) і навчання в Дніпропетровському медичному інституті (1931р.) – молодий лікар – хірург направляється на роботу в шахтарський край.

У місті Дуброва Ф. Г. працює з 1931р. по 1938 р., спочатку лікарем хірургом, зав. травматологічним відділенням, в подальшому зав. райздороввідділом.

З 1938р. протягом 16 років працює завідуючою Донецьким обласним відділом охорони здоров’я. На посаді зав. облздраввідділом по справжньому розкривається її організаторський і творчий талант як керівника охорони здоров’я, із звільненням Донбасу від фашистських загарбників Фекла Гаврилівна повертається у Донецький край і важкий післявоєнний період не тільки відновлює зруйновані війною лікувально-профілактичні установи, але і вирішує кадрові проблеми, проблеми медикаментозного забезпечення населення області. І результати не забарилися – через два роки після визволення Донбасу, до 1945р. охорона здоров’я області досягла показників 1935р., а ще через п’ять років – довоєнних показників.

За ентузіазм, самовідданість у роботі, велику громадську роботу – депутата обласної ради уряд нагороджує Дуброву Ф. Г. – орденом Леніна, орденом Знак пошани, заслужений лікар УРСР.

Роки другої світової війни стали важким випробуванням для нашого шахтарського краю. Багато медичних працівників пішли на фронт, багато з них не повернулися додому, в рідні краї. Створена довоєнна система охорони здоров’я в місті була зруйнована, і все довелося створювати заново.

Післявоєнний етап історії охорони здоров’я міста, починаючи з 50-х років, характеризується стрімким створенням цілої системи лікувально-профілактичних установ у вигляді МСЧ, які обслуговують робітників шахт і населення прилеглих селищ.

У 1953р. завершується будівництво нової типової міської лікарні ім. Леніна на 300 ліжок, яка з 1965р. перейменовується в Центральну міську лікарню ім. Леніна, стане базою для навчання учнів Дзержинського медучилища та Донецького медінституту.

У 50 – 70гг. ЦМЛ ім. Леніна послідовно очолюють головні лікарі – Ванденко Дмитро Федорович, Куренний Володимир Андрійович, Фанайлов Іван Григорович, Толстов Михайло Іванович, які заклали основи нового сучасного етапу розвитку охорони здоров’я міста, багато зробили для створення хірургічної, травматологічної, протитуберкульозної служб. Значний внесок у розвиток охорони здоров’я міста було внесено і завідуючим райздороввідділом Кадацьким Н.С.

Серед лікарів цього періоду – заслужений лікар УРСР Христенко Іван Микитович, який створив і очолив хірургічну службу міста з 1953 по 1971 роки, виховав десятки молодих фахівців, лікарів – хірургів, ставши засновником нового напряму в хірургії, який врятував сотні людських життів і заслужив вічну пам’ять вдячних жителів нашого міста.

Серед інших лікарів цього періоду – зав. травматологічним відділенням – Батрак Л. Н., зав. пологовим відділенням – Токарєв В. І.

У ці ж роки (60-70гг.) йде потужне становлення і периферійної мережі закладів охорони здоров’я міста: нарощує потенціал медична санітарна частина ш. їм. Артема, де формуються чотири відділення (терапевтичне – зав. відділенням Горелік П. І., травматологічне – зав. Коломієць А. П., пологове – зав. Беспальченко Л. І.) на чолі з головним лікарем Майсурадзе В. М., далі – Долгополовим В. С., Кадацьким Н.С., Бєлоусовим Е. Г., Найдьонова В. П., Лопатченко В. П., Коробейниковим В. Н., Кокарєвим В. А., Вержаком В. В.

Подальший розвиток хірургічної служби в місті пов’язано з діяльністю міського хірурга Бондарєва Івана Марковича, який продовжив хірургічні традиції Христенко І. Н. і передав їх своєму синові Бондарєву Валентину Івановичу – зав. кафедрою госпітальної хірургії Луганського державного медичного інституту.

Першими організаторами охорони здоров’я в 50-ті роки в МСЧ ш. їм. Артема стали – Балика Л. М., Гапоненко Л. Н., Нікітін М.М. створили на її базі акушер-гінекологічне, хірургічне та травматологічне відділення.

Аналогічно в 60-ті роки стрімко розвивалася медична служба в сел. Кірове, де її базою стала МСЧ ш. їм. Ворошилова, де у її складі функціонували стаціонарні відділення: терапевтичне, пологове, отоларингологічне, гінекологічне. Згодом, на початку 70-х років переданих в МСЧ (ГБ № 1) м. Артемово. Очолювали МСЧ ш. їм. Ворошилова в ці роки – Лоцман В. І., Білий Г. І.

У період з 1966 по 1970рр. у мережі закладів охорони здоров’я міста функціонувала МСЧ ш. 12 Біс у складі: терапевтичного, неврологічного та поліклінічного відділень на чолі з головними лікарями Беличенко Г.І. та Мошенським І.П.

У ці ж роки значного розвитку в частині медичного забезпечення досягла медична служба сел. Новгородське. Базою її стала Новгородська лікарня з 4-ма стаціонарними відділеннями (дитяче, пологове, акушерське, терапевтичне) та поліклінічного.

Одним з найвизначніших організаторів охорони здоров’я в сел. Новгородське в ці роки стала головний лікар Халанська Людмила Михайлівна.

Стрімкий розвиток мережі закладів охорони здоров’я міста в 60-ті роки, в основі яких лежав принцип максимального наближення медико-санітарної допомоги населенню на місцях, а також створення у всіх МСЧ пологових та дитячих відділень було обумовлене демографічним вибухом, високою народжуваністю. У середині 90-х років у зв’язку з демографічною кризою, зниженням народжуваності і необхідністю раціонального та ефективного використання сил і засобів охорони здоров’я міста було проведено скорочення мережі закладів охорони здоров’я міста.

В результаті, в період 1996 – 1997 роки ліжкова мережа була скорочена майже в два рази і переведена у відповідність з реальною ситуацією, що забезпечує за рахунок більш ефективного її використання потреби городян медичної допомоги.

У структурі закладів охорони здоров’я функціонує 3 спеціалізованих заклади (протитуберкульозний диспансер, психоневрологічний диспансер, шкірно-венерологічний диспансер).

З метою наближення медичної допомоги до населення у 2000 році створена наркологічна амбулаторія, що виключило необґрунтовані і дорогі поїздки жителів міста на медичний огляд в м.Горлівку, крім того щорічно забезпечило додатковий дохід до бюджету понад 40 тис. грн. Примітно, що в області лікувально-профілактичних закладів подібного типу функціонувало лише 5 одиниць.

З 01.01.2004р. в місті Дзержинську функціонувала амбулаторія сімейного типу в сел. Щербинівка, де було два сімейних лікаря. Постійно вдосконалювалися організаційні питання по роботі сімейної медицини.

На базі ЦМЛ в 2008 році створено малий діагностичний центр, оснащений сучасним ультразвуковим, рентгенодіагностичним, ендоскопічним обладнанням. Пологове відділення оснащене сучасним лікувально-діагностичним обладнанням, з метою надання висококваліфікованої допомоги, ранньої діагностики патології новонароджених.

У 2010 році придбано сучасне обладнання у відділення переливання крові, що сприяло впровадженню нових, сучасних методів заготівлі, переробки крові на компоненти.

 

Реформа системи охорони здоров’я

З 12.01.2012р. з метою поліпшення медичного обслуговування населення, розширення можливостей щодо доступності та якості медичної допомоги та на виконання Закону України (3612-vi від 07.07.2011р. «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях в м.Києві», рішенням сесії Дзержинської міської ради від 28.10.2011р. № 6/13-30 в м. Дзержинську шляхом реорганізації мережі діючих медичних установ створено Комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги», а також внесені і затверджені зміни і доповнення до Статуту Центральної міської лікарні, до складу якої в результаті злиття мереж лікувально-профілактичних закладів увійшли: стаціонарні відділення ЦМЛ, міської лікарні №1 м. Артемове, міської лікарні № 2 с. Новгородське.

Реформа передбачає створення трьох рівнів надання медичної допомоги та систему екстреної медичної допомоги.

Первинна медична допомога в м. Торецьку надається центром первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) де ведуть прийоми сімейні лікарі, дільничні терапевти та педіатри. Очолює центр головний лікар Лясевич Любов Терентіївна. До складу ЦПМСД входять:

  • ✔амбулаторія ЗП-СМ с.м.т. Північне;

  • ✔амбулаторія ЗП-СМ м. Залізне;

  • ✔амбулаторія ЗП-СМ № 1 м. Торецька;

  • ✔амбулаторія ЗП-СМ № 2 м. Торецька;

  • ✔амбулаторія ЗП-СМ с.м.т. Новгородське;

  • ✔амбулаторія ЗП-СМ с.м.т. Щербинівка;

Вторинна (спеціалізована) медична допомога надається в центральній міській лікарні (ЦМЛ), яку очолює головний лікар Чупрунов Віктор Михайлович. До складу ЦМЛ входять:

  • ✔поліклініка

  • ✔стаціонарні відділення:

    • ➢терапевтичне;

    • ➢неврологічне;

    • ➢кардіологічне;

    • ➢травматологічне;

    • ➢акушерсько-гінекологічне;

    • ➢хірургічне;

    • ➢інфекційне;

    • ➢дитяче;

    • ➢терапевтичне для лікування хронічних хворих

Міська стоматологічна поліклініка так само надає вторинну спеціалізовану допомогу, головний лікар Халаімов С. В.

У м. Торецьку екстрена медична допомога надається підстанцією м. Торецька станції швидкої медичної допомоги м. Костянтинівки ВСП «КЛПУ «ОЦЕМД та МК», яку очолює завідуюча відділенням Шендрик Л. Г.

Третинна (високоспеціалізована, високотехнологічна) медична допомога надається обласними лікувальними установами, у т. ч. спеціалізованими центрами, інститутами, університетськими клініками.

В даний час на базі ЦМЛ продовжує функціонувати діагностичний Центр, що забезпечує якісну діагностику захворювань, обладнаний сучасною діагностичною апаратурою для ультразвукових досліджень, ендоскопічних досліджень, рентгенодіагностичних досліджень, а також клініко-діагностична лабораторія: біохімічний відділ, клінічний відділ з виконанням цитологічних, імунологічних, серологічних досліджень.

З метою поліпшення якості медичного обслуговування населення за кошти державного бюджету було придбано медичне обладнання: рентгенодіагностичні комплекси на 2 і 3 робочих місця, апарат рентгенофлюорографический, апарат наркозно-дихальний вищого класу, цифровий мамограф, лапароскопічна стійка в хірургічне відділення та інше необхідне медичне обладнання.

У структурі ЦМЛ – функціонує фізіотерапевтичне відділення, як сучасний центр відновлювального лікування, реабілітації хворих.

У поліклініці ЦМЛ створено та функціонує денний стаціонар на 70 ліжок, як найбільш зручна для населення та економічно вигідна форма медичного обслуговування.

З січня 2013 року функціонує анестезіологічне відділення з ліжками інтенсивного лікування на 7 ліжок.

Розроблений маршрут руху пацієнта в місті Торецьку.

 

Джерело – http://cgb-dzer.ucoz.ua/index/about_cml_story/0-2