https://www.traditionrolex.com/14
тризуб
Торецька міська військова адміністрація
Бахмутського району Донецької області

Безкоштовні ліки: торетчани вже можуть отримувати в 9 аптеках

1 квітня в Україні стартувала соціально значуща урядова програма «Доступні ліки». Її реалізація передбачає забезпечення пацієнтів з вадами серця, бронхіальною астмою та цукровим діабетом 2-го типу безкоштовними ліками або ліками з незначною доплатою.

В нашому місті проживає 21 тисяча 506 людина з такими захворюваннями. На їх забезпечення безкоштовними ліками державою виділено близько мільйона гривень. 
9 аптек вже підписали договір з місцевими органами влади, ставши учасниками програми реімбурсації (відшкодування вартості ліків). Минулого тижня програмою скористалися вже більше 30 торетчан. Хто, де і за яких умов має право на безкоштовні ліки, розповіла головний лікар КП «Центр первинної медико–санітарної допомоги» Любов Терентіївна ЛЯСЕВИЧ. 
«Як повідомлялося раніше, механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, бронхіальною астмою і діабет 2-го типу. Пріоритетність надали лікування цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або істотно знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні, – каже К. Т. Лясевич. – Смертність від серцево-судинних хвороб становить 65% від загальної смертності населення в Україні. Згідно зі статистичними даними за 2015 рік, діабет 2-го типу страждає один мільйон чоловік. Це в 6 разів більше, ніж на діабет I типу (інсулінозалежний). Хворих бронхіальною астмою зареєстровано 210 тисяч. В основному це діти і молодь».
Щоб отримати безкоштовні ліки, пацієнту необхідно звернутися до лікаря, надавши паспорт та ідентифікаційний код, та отримати рецепт. Це неодмінна умова, – зазначає Любов Терентіївна. Потім потрібно звернутися до аптеки нашого міста та прилеглих селищ, які беруть участь у програмі «Доступні ліки» (див. перелік), та безпосередньо отримати ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.
Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. У разі якщо в аптеці закінчилися безкоштовні ліки або ті, що відшкодовуються, пацієнт може почекати, поки ліки надійдуть в аптеку або ж звернутися в іншу аптеку.Також можна вибрати іншу торгову марку і доплатити різницю в ціні. Необхідно розуміти, і ще один важливий момент. Уряд не буде обмежувати вільний ринок ліків. Якщо пацієнт бажає придбати випробувані їм ліки, не маючи рецепту від лікаря, – він може це зробити в будь-якій аптеці. Однак у такому разі аптека не буде мати підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою.
Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки». Головний лікар КП КП «Центр первинної медико–санітарної допомоги» підкреслює, що держава компенсує вартість лікарського засобу, який подано заявку на участь у програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт буде мати можливість отримати безкоштовно.
Більш дорогий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібної обраного препарату.
Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5-ти сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування.
Вже більш ніж два тижні урядова програма працює в нашому місті. Як зазначає К. Т. Лясевич, виділених для цього коштів, а це майже мільйон гривень, на наше місто досить. 
Практично у всіх районах міста та прилеглих селищ вже є аптеки, які беруть участь у програмі(див. список), готові підключитися і ще кілька. Тому потребують медикаментах люди вже сміливо можуть звертатися до лікарів за рецептами та отримувати безкоштовні ліки.

Ліки, які входять в програму:
Серцево-судинні захворювання: аміодарон, амлодипін, атенолол, верапаміл, гідрохлортіазид, спіронолактон, фуросемід, дигоксин, еналаприл, изосорбидадинитрат, карведилол, клопідогрел, метопролол, нітрогліцерин, симвастатин, бісопролол.
Бронхіальна астма: беклометазон, будесонид, сальбутамол.
 
Діабет 2-го типу: Метформін, гліклазид.
 

Аптеки-учасники програми
у м. Торецьк та прилеглих селищах:
Аптека – м. Торецьк, вул. Центральна,55(будівля амбулаторії ЦМЛ)
Аптека «Гармонія» – м. Торецьк, вул. Маяковського,19
Аптека «Гармонія» – м. Торецьк. пл. Базарна, 1А
Аптека «Здравица» – м. Торецьк, вул. Центральна,55А
Аптечний пункт – м. Торецьк, пр-т Шахтарів,21/7
Аптечний пункт – сел. Північне, вул. Шкільна, 15 (будівля амбулаторії)
Аптечний пункт «Гармонія» – м. Торецьк, вул. Центральна, 55 (кардіологічне відділення – 3 пов.)
Аптечний пункт «Гармонія» – м. Залізне, пр-т Піонерів, 23 (амбулаторія)
Аптека «Еко-фарм»№1 («Азовфарм») – м. Торецьк, вул. Дружби, 34а

Інтерактивна мапа –  https://yandex.ua/maps/?um=constructor%3A0003345340f0285a1c2d73ab78ac6815303da66173aa0b44c4b34739d62b7dfc&source=constructorLink

21 04 2017 10 46 33